Soldatii americani risca pedeapsa cu moartea pentru crime in Irak. Puscasii marini sint depasiti de o lupta pe care ar trebui sa o duca de fapt Fortele Speciale.

Sapte puscasi marini americani si un membru al Marinei militare au fost acuzati oficial de crima, rapire, vatamare, conspiratie, furt si intrare prin efractie intr-o locuinta. Acuzatiile se refera la un incident petrecut in Irak la 26 aprilie, in orasul Hamdaniya, cind puscasii marini l-au scos cu forta din casa, in toiul noptii, pe Hashim Ibrahim, un civil handicapat in virsta de 52 de ani. Militarii l-au impuscat pe Ibrahim, dupa care au asezat linga cadavrul sau o lopata si o pusca AK-47, pe care le furasera mai devreme. Puscasii au incercat ca prin plantarea acestor "dovezi" sa arate ca Ibrahim tocmai voia sa instaleze o bomba la marginea drumului. Conform sistemului juridic militar american, cei opt risca pedeapsa cu moartea.

"Asta li se cere puscasilor"

Intr-un caz separat, patru soldati au fost acuzati de uciderea premeditata a trei prizonieri irakieni linga Tikrit, la 9 mai. In acelasi timp, se desfasoara investigatia privind cazul de la Haditha, unde se crede ca puscasii marini au ucis 24 de civili irakieni. La Haditha, puscasii au inceput sa ii ucida pe civili dupa ce unul dintre camarazii lor a fost omorit de o bomba plasata la marginea drumului. "Nu cred ca dovezile vor arata ca i-au ucis in mod intentionat pe civili", declara Paul Hackett, unul dintre avocatii puscasilor de la Haditha. "Totul a fost in focul bataliei. Adica, va place sau nu, asta este ce li se cere puscasilor sa faca. Li se cere sa angajeze in lupta inamicul si sa il ucida", continua avocatul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.