Condoleezza Rice, nominalizata pentru functia de secretar de stat al SUA

Consilierul pentru securitate nationala al presedintelui Bush, Condoleezza Rice, se pregateste pentru a prelua un alt post de mare raspundere, cel de secretar de stat al Statelor Unite. La citeva ore dupa demisia lui Colin Powell, surse ale administratiei americane au facut cunoscut ca Rice va fi cea care ii va lua locul, iar un anunt oficial in acest sens al presedintelui Bush urma sa fie facut ieri dupa-amiaza. In plin proces de remaniere a guvernului american, cind multi dintre cei care au facut parte din echipa lui Bush in primul mandat isi fac bagajele, Condoleezza Rice, exponent al curentului conservator din administratie, este promovata intr-o functie de mare prestigiu, ce ii va permite sa puna direct in aplicare politicile pe care le-a promovat din culise in ultimii patru ani.
Nascuta pe 14 noiembrie 1954, la Birmingham, Alabama, intr-o familie de culoare apartinind clasei de mijloc, Condoleezza Rice vorbeste franceza, spaniola si rusa, cinta la pian, si este cel mai mare expert american in problemele Kremlinului. Ea a fost timp de patru ani cel mai avizat colaborator al presedintelui american George W. Bush: a fost prima femeie numita consilier pe probleme de securitate nationala, iar acum este a doua care ocupa postul de secretar de stat dupa Madeleine Albright. Laureata in stiinte politice si relatii internationale, Rice, unul dintre sustinatorii ferventi ai razboiului din Irak, este mereu pusa la punct si are reputatia unui om rece si energic. Necasatorita, ea munceste deseori si seara in apartamentul ei cu vedere spre fluviul Potomac, de la etajul al zecelea al unei cladiri din sudul complexului Watergate, unul dintre cele mai exclusiviste din Washington. Biroul la care scrie apartine familiei si a fost adus din Alabama, impreuna cu un set de fotolii. Intr-un colt se afla pianul cu coada, pe rafturile bibliotecii, un exemplar din romanul lui Tolstoi "Razboi si Pace", editia in limba rusa, pe care l-a citit de doua ori.

Experta in strategii si relatii externe

Condoleezza Rice, considerata cel mai influent consilier prezidential de politica externa dupa Henry Kissinger, a pus la punct "Strategia pentru securitate nationala", document conturind rolul SUA intr-o lume care s-a schimbat radical dupa atentatele din 11 septembrie 2001. In aceasta lume noua, Condoleezza, poreclita Condi, este femeia cea mai puternica de pe glob.
Biroul sau de consilier pentru probleme de securitate nationala se afla la citiva pasi de "Oval", cum numeste ea pe scurt Biroul Oval de la Casa Alba, pe care il frecventeaza din 1989, de cind a devenit expert in probleme sovietice in cadrul administratiei George Bush. Relatia sa cu actualul lider american a inceput in perioada campaniei electorale din 2000, cind l-a meditat pe viitorul presedinte la capitolul relatii externe. George W. Bush a numit o colina de pe domeniul sau din Texas, "Dealul Balcanilor", in amintirea zilei in care, in cursul unei plimbari, Rice i-a tinut acolo o scurta lectie despre problemele din sud-estul Europei.

Condi, o Caterina de Medici a mileniului III

Consiliera, dar si prietena apropiata a presedintelui, Rice intra nestingherita la presedinte de mai multe ori pe zi, privilegiu de care nu se bucura nici un alt membru al administratiei. La reuniunile Consiliului pentru securitate nationala, care se organizeaza de trei ori pe saptamina, Condoleezza Rice statea in stinga presedintelui Bush (acum va sta in dreapta!). Vorbea putin, lasindu-i pe secretarul de stat Colin Powell si pe secretarul apararii Donald Rumsfeld sa dea friu liber neintelegerilor dintre ei, adesea prin schimburi de replici taioase. Ea intervenea numai la sfirsitul reuniunii, uneori soptind ceva la urechea presedintelui Bush, care suridea. Relatiile dintre cei doi sint atit de apropiate, incit, la un dineu oficial, Rice a fost auzita numindu-l pe presedinte "sotul meu", relateaza France Presse. La rindul sau, Bush ii spune "Condi" si nu se jeneaza sa o ia afectuos de umeri in public. Potrivit analistilor, aceasta relatie strinsa cu Bush ii va permite noului secretar de stat sa aiba mai multa forta si prestanta pe scena internationala, intrucit va fi cit se poate de clar pentru orice interlocutor ca declaratiile lui Rice reflecta intru totul punctul de vedere al liderului american, in timp ce despre predecesorul sau se stia ca nu impartaseste pe deplin opiniile conservatorilor din administratie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.