Partidele politice de orientare pro-occidentala din Ucraina au ajuns la o intelegere in privinta formarii unei noi coalitii de guvernamant, dupa aproape trei luni de la alegerile parlamentare.

Formatiunea presedintelui Victor Iuscenko a anuntat in Parlament ca s-a pus de acird cu socialistii si cu partidul Iuliei Timosenko.

Cele trei grupari se aliasera pentru prima data in cursul revolutiei portocalii, acum un an si jumatate.
Protestele de strada din 2004 s-au soldat cu venirea la putere a domnului Iuscenko.

Ce s-a convenit?

Principala problema, pe parcursul negocierilor privind formarea noii majoritati, a fost distribuirea posturilor din Executiv si a functiei de presedinte a Parlamentului.
Potrivit sectiei ucrainiene a serviciului mondial al BBC, termenii intelegerii nu sunt cunoscuti, deocamdata.
Cele trei partide urmeaza sa desemneze in zilele care vin persoanele care vor semna intelegerea, precum si titularii viitorului cabinet.

Ar fi posibil ca Iulia Timosenko, demisa anul trecut de presedintele Victor Iuscenko din functia de prim-ministru, sa revina in fruntea Guvernului.
Majoritatea voturilor exprimate la scrutinul parlamentar din urma cu 3 luni au fost castigate de formatiunea fostului premier pro-moscovit Victor Ianukovici.
Fortele implicate in revolutia portocalie, insa, au convenit ulterior sa izoleze partidul acestuia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.