Kazahstanul a intrat in randul natiunilor care exploreaza spatiul cosmic - lansandu-si primul satelit de comunicatii. KazSat-1, fara echipaj la bord, a fost lansat de la centrul spatial Baikonur, din vestul Kazahstanului.

Acest cosmodrom, datand din perioada sovietica, este concesionat in prezent Rusiei.

Dupa cum relateaza corespondentii BBC, Kazahstanul ar dori sa joace un rol mai mare in profitabila industrie spatiala si a satelitilor.

Lansare spatiala urmarita de doi presedinti

Presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, si omologul sau rus, Vladimir Putin, au urmarit lansarea satelitului de telecomunicatii de la cativa kilometri distanta, cu putin timp inainte de ivirea zorilor.
KazSat-1 a fost purtat in spatiu de o racheta ruseasca Proton, si va ramane pe orbita intr-un punct fix, de unde va transmite semnale de televiziune si de telecomunicatii catre Kazahstan, parti din Rusia si alte trei tari din Asia Centrala.

De la Baikonur, cel mai mare centru spatial din lume, Uniunea Sovietica lansa in premiera mondiala absoluta, in 1957, satelitul artificial Sputnik.

In prezent tot de la Baikonur pleaca in spatiu astronautii si proviziile pentru Statia Spatiala Internationala.

Moscova a inchiriat cosmodromul pana in 2050, dar renunta treptat sa il foloseasca in domeniul militar. Centrul va continua sa fie utilizat in sectorul in plina expansiune al zborurilor spatiale si al satelitilor de comunicatie.
Kazahstanul, care obtine venituri considerabile pe de urma industriei sale petroliere la Marea Caspica, vrea si el sa se implice in afacerile spatiale si coopereaza strans cu Rusia la proiectele de la Baikonur.

Tehnologia, in prezent, este ruseasca, dar Kazahstanul isi pregateste deja propriii sai cosmonauti si intentioneaza sa isi construiasca in viitor si propriii sai sateliti, precum si sa asigure servicii de lansare de sateliti pentru alte tari.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.