Se relateaza ca zeci de persoane au fost ucise in urma unui atac lansat de rebelii gruparii Tigrii Tamil impotriva fortelor guvernamentale din Sri Lanka.

Rebelii au atacat dinspre mare iar armata sri-lankeza a precizat ca sase persoane care faceau parte din personalul marinei au fost ucise.

In timpul ciocnirilor au fost distruse si opt vase ale rebelilor iar 25 dintre acestia au fost ucisi, potrivit spuselor autoritatilor.

Guvernul a atacat incontinuu pozitiile rebelilor de joi, cand un autobuz a explodat din cauza unei mine, ucigand 64 de persoane.

Rebelii gruparii Tigrii Tamil au negat ca ar fi fost in spatele acelui incident.

Armata sri-lankeza a precizat ca marina si politia au fost atacate sambata de rebeli si ca fortele guvernamentale au raspuns prin lovituri aeriene si de artilerie.
"Am distrus opt din cele 11 vase cu care rebelii au venit la atac"- a declarat purtatorul de cuvant al marinei, citat de Associated Press.

Acordul de pace- sub semnul intrebarii

Explozia de joi a unui autobuz plin cu civili a fost cel mai grav atac de la semnarea acordului de incetare a focului in 2002, intre rebeli si guvern.

Vineri au avut loc funeralii pentru victimele atacului de joi.
Tigrii Tamil au negat orice implicare, afirmand ca in spatele atacului s-ar fi putut afla o grupare paramilitara cu legaturi in randul fortelor guvernamentale.
Un purtator de cuvant al guvernului a declarat ca autoritatile trebuie sa reanalizeze acordul de pace semnat in 2002.

Dar presedintele statului Sri Lanka a declarat ca e hotarat sa mentina pacea.

Incidente violente au avut loc adesea in ultimele luni intre fortele guvernamentale si gruparea Tigrii Tamil.
La inceputul lunii, rebelii au refuzat sa poarte negocieri cu guvernul sri-lankez, negocieri care ar fi urmat sa fie mediate de Norvegia.

La sfarsitul lunii mai, Uniunea Europeana a trecut Tigrii Tamil pe lista organizatiilor teroriste.
Rebelii doresc o regiune autonoma pentru minoritatea tamil in nord- estul statului Sri Lanka si conflictul care a rezultat a dus la moartea a peste 60.000 de oameni in ultimii 20 de ani de lupte.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.