Partidul de centru stanga - Smer - s-a situat pe primul loc in alegerile parlamentare din Slovacia, dar nu va putea forma singur guvernul.

Rezultatele finale neoficiale arata ca Smer, condus de Robert Fico, va avea doar treime din totalul de 150 de parlamentari.

Pe locul doi s-a clasat SDKU - partidul de centru dreapta al actualului premier Mikulas Dzurinda, formatiune care va ocupa 32 de locuri in noul parlament.

Alegerile de sambata au produs doua surprize. Prima este reintrarea in Parlament, cu 11,7 la suta din voturi a Partidului National Slovac, o formatiune ultranationalista, cu politici economice de stanga.

Liderul sau, Jan Slota, este cunoscut pentru declaratiile sale agresive la adresa minoritatii maghiare si a romilor. In 2002 acest partid nu intrase in Parlament, obtinand mai putin de 5 la suta.

A doua surpriza este performanta slaba a HDZS, partidului fostului premier populist Vladimir Meciar, din perioada 1994 - 1998. Este pentru prima data in istoria Slovaciei cand acest partid obtine sub 10 la suta.
Variante de coalitie

Desi dezamagit de rezultat, Meciar nu dispera. El stie foarte bine ca cele 15 locuri obtinute de partidul sau in nou Parlament vor cantari greu in algoritmul formarii noii coalitii guvernamentale.

Aliatii la guvernare ai premierului Dzurinda, Partidul Coalitiei Maghiare si Partidul Crestin Democrat, au obtinut 11,6 respectiv 8,3 la suta din sufragii.

Ca atare, nici Smer si nici actuala coalitie de centru dreapta nu vor putea guverna fara sprijin parlamentar suplimentar. Ceea ce inseamna ca Partidul National Slovac si HDZS al lui Meciar vor detine balanta puterii.
Este de asteptat ca Presedintele Slovaciei, Ivan Gasparovic, sa-l insarcineze pe Robert Fico cu formarea noului guvern.

Nu este exclus ca, in cazul in care Smer, formatiune asociata Partidului Socialistilor Europeni, gaseste inacceptabila colaborarea cu Partidul National Slovac si HZDS, Robert Fico sa fie nevoit sa apeleze la solutia "germana" si sa propuna o coalitie cu cele trei partide de centru-dreapta, asociate Partidului Popular European.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.