Rezultatele preliminare sugereaza ca trei patrimi din electoratul Cataloniei au votat in favoarea unei autonomii sporite.

Planul de autonomie a fost supus duminica unui referendum, iar daca estimarile sunt corecte, regiunea Catalonia, din nord-estul Spaniei, va deveni una dintre cele mai autonome regiuni ale Europei.

O Catalonie cu un grad mai mare de autonomie ar insemna, in termeni practici, ca guvernul regional are un mai mare control asupra sumelor obtinute din taxe si impozite, dar si asupra sistemului judecatoresc - mai precis asupra numirii judecatorilor si procurorilor, dar si asupra altor aspecte ale vietii publice, de la trenuri la permise de munca pentru imigranti.
Votul este definitiv si are valoare juridica, iar ultima etapa va fi ratificarea in Parlamentul de la Madrid.

Conservatorii sunt indignati

Liderul opozitiei din Spania, Mariano Rajoy, declara in martie, cu prilejul aprobarii noii carte catalane, in camera inferioara a Parlamentului Spaniei: "Este inceputul sfarsitului statului pe care spaniolii l-au gandit in 1978" - referindu-se la anul in care Spania a adoptat Constitutia.
Documentul care va fi votat duminica contine si pasaje formulate cu mare grija, dupa negocieri intense.
Un astfel de pasaj, in preambul, consemneaza ca parlamentul regional catalan a declarat Catalonia natiune, spunandu-se totodata ca constitutia spaniola "recunoaste realitatea nationala a Cataloniei ca nationalitate".
Catalonia are o lunga traditie de independenta, intrerupta dupa razboi cand dictatorul Franco a interzis utilizarea limbii catalane si a altor limbi minoritare precum basca, inchizand in plus parlamentul regional catalan timp de aproape 40 de ani.

Dupa moartea lui Franco, regiunile au obtinut un grad ridicat de autonomie.
O data cu adoptarea noii carte a Cataloniei, de masurile prevazute de ea se vor putea bucura, tehnic, vorbind, toate celelalte regiuni ale Spaniei.
Se crede ca disponibilitatea de care a dat dovada guvernul premierului Zapatero in privinta Cataloniei poate explica si anuntul incetarii permanente a focului de catre gruparea separatista basca ETA.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.