Un atentat sinucigas la o moschee din Bagdad s-a soldat cu cel putin 11 morti. Zeci de persoane au fost ranite. tinta atacului a fost una dintre cele mai importante moschei ale musulmanilor siiti, moscheea Baratha, din vestul Bagdadului. Atacul a avut loc la putin timp dupa ce credinciosii siiti se reunisera pentru rugaciunile de vineri.

Atentatul a avut loc in ciuda interdictiilor de circulatie impuse in capitala in urma lichidarii lui Abu Musab al Zarqawi, fostul lider din Irak al retelei Al Qaeda. in fiecare vineri, intre 11 dimineata si 3 dupa-amiaza nici un vehicul nu poate circula prin capitala, iar orasul este intesat de politisti irachieni si militari americani.

Corespondentul BBC Hugh Sykes spune ca moscheea Baratha are parte de atentia sporita a autoritatilor: Moscheea este aparata cu ziduri de beton, iar masurile de siguranta sunt, in teorie, foarte stricte. Lacasul de cult a mai fost atacat anul acesta, si tot intr-o zi de vineri, pe 7 aprilie, cand patru atentatori sinucigasi au ucis 90 de oameni.

Imamul Jalaludin Saghir a spus ca in atentatul de vineri 16 iunie, atacatorul si-a ascuns explozibilul in pantofi. Imamul crede ca el a fost tinta atacului.
Jalaludin Saghir face parte din Parlamentul Irakului si este unul dintre membrii cei mai importanti ai Consiliului Suprem al Revolutiei Islamice - principala formatiune din cadrul aliantei de partide siite care au castigat alegerile parlamentare de anul trecut. Imamul Saghir a pus atacul pe seama Al Qaeda, afirmand ca organizatia cauta sa razbune moartea lui Abu Musab Al Zarqawi.

Consilierul guvernamental in probleme de securitate nationala, Mowaffaq al-Rubaie, declarase joi ca informatiile stranse dupa uciderea lui Zarkawi afirma ca membrii organizatiei al-Qaeda din Irak ar fi "pe fuga" si ca - citez- "acesta este inceputul sfarsitului pentru al-Qaeda in Irak".

Generalul de brigada american Mark Kimmit s-a aratat ceva mai prudent: Speram ca structura Al Qaeda sa se prabuseasca si speram ca siguranta cetatenilor sa se imbunatateasca intr-atat incat sa putem transfera raspunderea trupelor irakiene. Dar -s-ar putea sa ia mai mult timp decat crede domnul Mowaffaq al-Rubaie, a spus generalul american.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.