Epuizarea resurselor energetice de pe Pamant reprezinta o problema pe care omenirea a realizat-o destul de tarziu si care a inceput sa devina tot mai discutata in ultima vreme.

Oamenii de stiinta incerca sa gaseasca solutii cat mai usor de implementat pentru rezolvarea crizelor economice datorate consumarii unor resurse energetice foarte importante. Stim ca exista o multitudine de substante care sunt pe cale sa se epuizeze si de aceea aceasta problema este larg dezbatuta in cadrul intalnirilor la nivel mondial, stiindu-se ca terminarea rezervelor din anumite substante este inevitabila, chiar daca s-au adoptat programe de reciclare la scara larga.
Solutia exista si se pare ca s-a ajuns la un consens intre marile puteri ale lumii, concluzia fiind ca in viitorul apropiat am putea extrage aceste substante sau echivalenti ai lor... de pe Luna sau de pe alte planete apropiate. Luna si celelalte planete ar putea deveni astfel sursele ideale de exploatare pentru rezolvarea problemelor si crizelor de substante cu care se confrunta omenirea in prezent.
In acest sens, primii care au actionat au fost rusii.

Ei au demarat un program de cercetare prin care se incearca construirea pana in 2015 a unei baze pe Luna cu scopul de a extrage metale si combustibili care se gasesc in cantitati mici pe Pamant. Principalul combustibilul vizat de programul rusesc este heliu-3, un combustibil care ar urma sa fie folosit pentru viitoarele reactoare nucleare bazate pe fuziune. Un avantaj major al acestor reactoare este lipsa de reziduuri radioactive iar folosirea unui asemenea combustibil, cum este heliu-3 ar putea duce la obtinerea unor cantitati imense de energie. Se preconizeaza ca dintr-o tona de heliu-3 se poate obtine echivalentul unei energii produse din 14 milioane de tone de petrol. Heliu-3 este un izotop al heliului, care pe Luna se gaseste din abundenta, din estimarile facute reiesind ca se pot gasi in jur 500 de milioane de tone. Pe Pamant acesta se gaseste in cantitati infime, de aceea extragerea lui de pe Luna ar putea reprezenta cu adevarat solutionarea problemei resurselor energetice de pe Pamant.

Cu toate acestea, conducatorii din cadrul Agentiei Spatiale Federale Ruse sunt retinuti in declaratii, rezumandu-se la a declara ca mai sunt multe detalii de aflat pana cand implementarea acestui proiect va fi posibila. "Luna are conditiile optime pentru ridicarea telescoapelor si a statiilor de navigare care ne sunt necesare, insa este nevoie de o cercetare mai amanuntita a Lunii deoarece sunt inca putine detaliile pe care le stim in acest moment despre acest teritoriu, care ne poate oferi in viitorul apropiat solutiile mai multor probleme pe care le avem in prezent", a declarat pentru The Independent Nikolai Sevestayanov, conducatorul companiei care a mai construit navetele Soyuz si Progress, predecesoarele navetei Kliper, care ar urma sa fie trimisa pe Luna. Aceasta operatiune va deveni insa posibila in momentul in care nava Kliper va putea fi reutilizata, furnizarea la nivel industrial a acestui izotop putand fi realizata abia incepand cu anul 2020, conform programului stabilit. Obtinerea heliului-3 pentru a genera energie ramane insa o prioritate a acestui proiect si de aceea s-a ales Luna, deoarece este cea mai apropiata sursa de unde putem extrage acesta substanta care, alaturi de unele metale rare, se va putea folosi in viitor in domeniul semiconductorilor si in componenta unor echipamente medicale.

Ramane de vazut cat de realiste sunt previziunile facute de specialistii rusi, insa trebuie sa intelegem ca aceasta ar fi cu adevarat o solutie a crizei de resurse energetice cu care omenirea se confrunta in prezent si ca dezvolarea industriei extractive pe Luna este o solutie viabila, care ar putea fi adoptata si de alte state dupa ce se vor testa, la scara industriala, calitatile acestui combustibil, mult superior tuturor celor care se gasesc inca in prezent in cantitati apreciabile pe Pamant.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.