Noua administratie de la Kiev continua proiectul de distrugere a Deltei

Stirea potrivit careia noua administratie de la Kiev continua proiectul de distrugere a Deltei a declansat ieri o alerta in randurile societatii civile ucrainene si romanesti care se asteptau la o schimbare reala in Ucraina. In Romania, Coalitia pentru Delta Dunarii, un for care reuneste in urma actiunilor ZIUA si ale Asociatiei Civic Media peste 140 de institutii si organizatii, protesteaza vehement fata de aceasta intentie, solicitand noilor autoritati ale statului roman sa intervina de urgenta.

Intreprinderea ucraineana de stat "Delta-Lotman" intentioneaza sa organizeze o licitatie nationala pentru atragerea de investitori straini si ucraineni pentru continuarea lucrarilor de constructie la tronsonul doi al canalului navigabil Dunare-Marea Neagra de pe bratul Bastroe, scrie agentia ucraineana Obkom, citata ieri de Agentia "Rusia la zi". Informatia a fost furnizata de directorul-adjunct al societatii, Konstantin Sezov, care a declarat ca acest canal poate fi traversat in prezent numai de ambarcatiuni mici. Pentru adancirea senalului navigabil al canalului Bastroe este nevoie de peste 280 milioane grivne, "bani de care intreprinderea nu dispune", a declarat oficialul ucrainean. "Bugetul de stat pe anul in curs nu prevede astfel de cheltuieli. Noi putem contribui doar cu 20 milioane. Pentru atragerea de fonduri ne-am propus sa organizam un concurs national pentru investitori straini si locali interesati sa participe la realizarea canalului", a explicat Konstantin Sezov.

Potrivit sursei citate, din momentul inaugurarii canalului - 26 septembrie 2004 - acesta a fost folosit de 276 de nave din 17 state ale lumii.

Seful Directiei ucrainene de navigatie pe Dunare, Piotr Suvorov, a precizat ca in patru luni de exploatare, volumul marfurilor transportate pe canalul Bastroe s-a cifrat la 120.000 tone. "Daca in 2006 - 2007 va fi construit al doilea tronson al canalului navigabil de mare adancime, volumul transporturilor de marfuri va creste la 400.000 tone", a estimat Piotr Suvorov.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.