La reuniunea la nivel inalt a Organizatiei de Cooperare de la Sanhai, Rusia, China si cele patru tari central asiatice care sunt si ele membre au cazut de acord sa combata terorismul transfrontalier si contrabanda cu droguri.
La reuniunea a fost insa prezent si presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, care a spus ca organizatia ar trebui sa isi uneasca fortele politic si economic in fata a ceea ce a numit 'amenintarea puterilor puterilor dominatoare'.

Organizatia de Cooperare de la Sanhai si-a inceput viata rezolvand dispute legate de frontiere.

Dar, dupa cum a aratat reuniunea la nivel inalt de azi, cei mai puternici membri ai grupului, Rusia si China, au ganduri mult mai mari cu aceasta organizatie.
Presedintele Hu Jintao a spus ca e nevoie de cooperare pentru combaterea celor trei rele ale terorismului, separatismului si extremismului.

Asemeni restului lumii, aceasta regiune este in esenta stabila. Dar cele trei rele sunt prezente din plin, drogurile sunt larg raspandite, infractiunile transfrontaliere sunt grave si dezvoltarea economica in special e lenta.
"E nevoie sa cooperam mai strans", a spus presedintele Chinei, cu care omologul sau rus s-a declarat de acord, adaugand ca organizatia ar trebui sa isi intareasca legaturile economice.

'Puterile dominatoare'

Dar, dupa cum relateaza corespondentul BBC care a urmarit desfasurarea reuniunii de la Sanhai, cel care a dat pana la urma tonul intalnirii a fost Iranul, care a participat in calitate de observator.

Presedintele Ahmadinejad a declarat ca reunirea fortelor in cadrul grupului ar putea impiedica ceea ce a numit 'amenintarile din partea puterilor dominatoare'.

"Extinderea legaturilor comerciale la schimburi politice si culturale poate juca un rol in consolidarea stabilitatii regionale si politice si in transformarea Organizatiei de Cooperare de la Sanhai intr-o institutie puternica la nivel regional si global", a spus presedintele Iranului.
"Ar trebui sa cooperam", a adaugat el, "ca sa scapam de amenintarea dominatiei mondiale si a interventiilor sale ilegale si agresive".

Dupa cum spune corespondentul BBC, a fost o referire clara la Statele Unite, care au protestat impotriva participarii liderului iranian la discutii.
Anul trecut Organizatia de Cooperare de la Sanhai a cerut sa nu mai fie nici o baza militara occidentala in Asia Centrala.

Iar comentariile presedintelui Ahmadinejad ii vor face pe unii analisti sa creada si mai mult ca organizatia e decisa sa devina o alternativa la puterea occidentala si concret americana in regiune si dincolo de ea.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.