Presedintele american George Bush a declarat ca ar dori ca centrul de detentie de la Guantanamo Bay din Cuba sa fie inchis, cu conditia ca Statele Unite sa gaseasca o solutie in ceea ce ii priveste pe suspectii de terorism inchisi acolo.

Este prima declaratie oficiala a liderului american de cand trei dintre detinutii de la Guantanamo s-au sinucis, saptamana trecuta.

Multi altii se afla in greva foamei, dar presedintele american spune ca nu trebuie ignorat faptul ca multi dintre suspecti raman extremisti periculosi.
"As dori ca Guantanamo sa fie inchis, insa stiu ca unii dintre detinuti sunt foarte periculosi si avem nevoie de un plan care sa ne permita sa rezolvam problema aceasta in justitie", spune George Bush.

Dintre cei 460 de suspecti retinuti in centrul de detentie, doar 10 au fost pusi in mod oficial sub acuzare.
Insa tribunalele militare speciale in care au fost judecati acestia au fost considerate chiar si de avocati militari drept subiective si netransparente.
Curtea Suprema a Statelor Unite va decide luna aceasta daca infiintarea acelor tribunale a fost legala.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.