O organizatie islamista mai periculoasa decat reteaua Al-Qaida, care a incercat chiar sa il elimine pe Osama bin Laden, a reusit sa patrunda pe teritoriul britanic din cauza procedurilor flexibile de acordare a dreptului de azil, relateaza "Daily Telegraph", in editia electronica de ieri. Gruparea radicala Al-Takfir wa al-Hijra si-a facut simtita prezenta in Europa in ultimii ani, in mod treptat, prin intermediul unor retele de imami si sustinatori, au precizat experti in domeniul securitatii, citati de publicatia "Jane's Intelligence Review". "Marea Britanie este considerata a fi un punct de tranzit principal pentru recrutii Al-Takfir, pentru ca a fost privita drept un teritoriu relativ deschis pentru raspandirea "mesajului revolutionar al Jihadului"", precizeaza publicatia.

Organizatia terorista a incercat sa il asasineze pe liderul Al-Qaida, Osama bin Laden, iar membrii sai sunt suspectati ca au luat parte la comiterea atentatelor de la Madrid, din 2004. in prezent, serviciile occidentale de informatii iau in calcul pericolul reprezentat de Al-Takfir, de teama ca gruparea s-ar putea transforma intr-o retea terorista activa pe teritoriul Europei, dupa ce a servit drept baza logistica pentru actiuni in alte regiuni ale lumii. Publicatia subliniaza ca organizatia "este alcatuita din grupuri de militanti care tin legatura pe Internet, separate din punct de vedere geografic, dar care au aceeasi ideologie". Al-Takfir a fost initial o miscare egipteana islamista pasnica, dar care a trecut ulterior la actiuni violente si a fost implicata in asasinarea a doi ministri. Dupa interventia autoritatilor, numerosi membri ai gruparii au fugit din Egipt pentru a lupta impotriva fortelor sovietice din Afganistan, in anii 1980.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.