Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a exprimat speranta ca reuniunea liderilor europeni de saptamana aceasta, de la Bruxelles, va da un semnal clar privind aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007, daca indeplinesc conditiile cerute.

Dl. Barroso vorbea in Parlamentul European, care a adoptat si el o motiune care sprijina conditional aderarea la timp a celor doua tari.

Dar tema principala a summitului va fi criza prin care trece Uniunea Europeana.

'Euro-pesimism'

"Un spectru bantuie Europa", a declarat dl Barroso parafrazandu-l pe Marx. "E spectrul euro-pesimismului".
Presedintele Comisiei a pledat in schimb pentru o Europa increzatoare in sine, a proiectelor si rezultatelor.

S-ar putea spune ca principalul motiv al depresiei colective de care pare sa sufere Europa este respingerea Consitutiei - acum un an - de francezi si olandezi.
La summitul care incepe joi, liderii isi vor acorda un nou timp de gandire, cel putin pana in 2008, pentru a iesi din impas.

Unii considera ca tratatul constitutional e deja mort, altii cred ca el poate fi readus la viata - dar cu alt nume si cateva schimbari.

Dl Barroso a spus ca perioada de reflectie trebuie sa devina o perioada de angajament, de actiuni concrete, care sa raspunda nevoilor oamenilor, creind astfel un context mai favorabil pentru iesirea din criza institutionala.
El a respins ideea, vehiculata mai ales in Franta, ca extinderea Uniunii e contrara aprofundarii integrarii.
"Dimpotriva", a spus dl Barroso, "extinderea e motorul integrarii, pentru ca dupa Romania si Bulgaria, va fi greu ca alte tari precum Croatia sa adere fara un nou tratat. Si a lansat acest apel in Parlamentul European".

"Asteptam de la Consiliul European un semn clar de angajament pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007, daca indeplinesc toate conditiile pe care le-am cerut si pentru care depun eforturi in lunile ce vin - sper ca vom obtine acest semnal!", a spus dl Barroso.
Rezolutie privind aderarea Romaniei si Bulgariei
Euro-parlamentarii au votat cu o larga majoritate o rezolutie a principalelor grupuri politice cerand, de asemenea, liderilor europeni sa-si mentina angajamentul ca Romania si Bulgaria sa adere la 1 ianuarie 2007, daca sunt pregatite.

Rezolutia subliniaza ca ambele tari trebuie sa consoldieze reforma justitiei si sa demonstreze in continuare rezultate in lupta coruptiei, cu accent special pe lupta impotriva crimei organizate in Bulgaria.

Lunile urmatoare trebuie folosite de ambele guverne pentru a produce rezultate concrete, arata rezolutia, cerand tuturor fortelor politice sa se concentreze asupra indeplinirii conditiilor de aderare si sa mentina vointa politica necesara.

In sfarsit, rezolutia Parlamentului European - care e doar consultativa - cere statelor membre sa incheie ratificarea tratatului de aderare, ceea ce s-a intamplat de altfel miercuri si in Olanda.

Proiectul de concluzii al summitului incurajeaza si el continuarea ratificarii. Proiectul, ce va fi finalizat vineri de liderii europeni, arata ca obiectivul comun al Uniunii este de a primi Bulgaria si Romania ca membri cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007, daca aceste tari vor fi pregatite.

Liderii europeni vor face un apel la ambele tari sa-si intensifice in mod viguros eforturile pentru solutionarea problemelor ramase in suspensie.
Ei isi vor exprima de asemenea convingerea ca in Romania si Bulgaria exista vointa politica necesara pentru a depasi deficientele si a adera la timp.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.