Un medic a incercat aproximativ 20 de minute sa il salveze pe Abu Mussab Al Zarqawi, chiar daca liderul Organizatiei Al Qaeda in Irak fusese grav ranit in atacul cu bombe lansat saptamana trecuta de fortele aliate asupra obiectivului descoperit in apropiere de Baaquba (nord de Bagdad), au afirmat surse militare americane citate de Associated Press. Conform acestora, liderul islamist nu purta o centura-sinucigasa cu explozibil, asa cum avertizase Zarqawi ca se va intampla daca va cadea in mana fortelor americane. "Un medic al coalitie l-a ingrijit pe Zarqawi, desi acesta isi pierduse cunostinta si se afla in coma’’, a declarat intr-o conferinta de presa purtatorul de cuvant al Fortei multinationale in Irak, generalul William Caldwell, in incercarea de a risipi zvonurile conform carora liderul Al Qaeda ar fi fost batut sau impuscat de fortele americane. Respiratia lui Zarqawi era greoaie si superficiala, iar in momentul in care medicul a incercat sa ii acorde primul ajutor i-a tasnit sangele pe gura, a indicat aceeasi sursa. Colonelul Steve Jones, care conduce echipa de chirurgi a Fortei multinationale, a afirmat ca testele ADN efectuate de experti de la FBI (Biroul Federal de Investigatii al SUA, politia federala) l-au identificat pe Zarqawi.

Cauzele mortii acestuia au fost multiplele leziuni ale organelor interne provocate in explozia celor doua bombe de mare putere, care au vizat o casa izolata de langa Baaquba, in care se aflau apropiati ai liderului integrist de origine iordaniana. Zarqawi suferise si o fractura la piciorul drept, a precizat generalul Caldwell, care nu a facut precizari privind alte caracteristici personale, subliniind doar ca liderul islamist era supraponderal. Alti oficiali americani declarasera ca Zarqawi a rostit cuvinte inteligibile si a incercat sa sara de pe targa atunci cand a realizat ca a fost prins de fortele americane. Un irakian care a afirmat ca locuia in apropiere si s-a recomandat drept Mohammed declarase pentru postul de televiziune al AP si pentru cotidianul The Washington Post ca a vazut cum soldati americani sositi pe teren dupa explozie l-au lovit cu salbaticie si l-au ranit pe Zarqawi, pana cand sangele i-a tasnit pe gura. Generalul Caldwell a precizat ca fortele irakiene au fost primele care au sosit la locul dezastrului, cele americane venind in zona dupa 28 de minute.

Informatia a fost confirmata pentru postul de televiziune CNN de consilierul irakian pentru securitate nationala Mouwafak al-Rubaie. Militarul american a indicat ca seicul Abdul Rahman, principalul consilier spiritual al lui Zarqawi, a decedat pe loc, fiind probabil mai aproape de locul exploziei. Surse americane au precizat ca Abul Rahman nu este una si aceeasi persoana cu Abu Abdul-Rahman al-Iraqi, identificat in trecut drept adjunct al liderului Organizatiei Al Qaida in Irak si despre care nu se stie daca este mort.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.