Membrii Parlamentului European au votat o motiune care cere inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo Bay din Cuba.

Presiunile diplomatice la adresa Statelor Unite pentru inchiderea bazei militare sunt in crestere, dupa sinuciderea a trei detinuti, la sfarsitul saptamanii trecute.

Parlamentarii europeni au votat in numar covarsitor de mare in favoarea motiunii. Documentul, care a primit votul a 600 din cei 732 de parlamentari, cere Washingtonului ca detinutii de la Guantanamo sa fie tratati in conformitate cu prevederile internationale privind drepturile omului.
Motiunea nu are caracter obligatoriu, cu alte cuvinte nu e urmat de consecinte practice. Votul arata, insa, gradul sporit de preocupare cu privire la centrul de detentie de la Guantanamo.

Ministrul de Externe al Austriei, doamna Ursula Plassnik - a carei tara detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene - a declarat ca centrul de detentie Guantanamo este o "anomalie".

"Am spus in mai multe randuri ca din punctul nostru de vedere, guvernul Statelor Unite trebuie sa ia masuri si sa inchida Guantanamo cat de repede". Ea a adaugat ca va ridica aceasta chestiune la summitul transatlantic care se va desfasura la Viena saptamana viitoare si la care va participa si presedintele Bush.

Avertismentul lansat de Uniunea Europeana vine dupa sinuciderea, saptamana trecuta, a trei detinuti, doi din Arabia Saudita, al treilea din Yemen, ceea ce a dus la intetirea numarului de voci care cer inchiderea centrului de detentie.

"Conditiile de detentie de la Guantanamo Bay raman in continuare foarte rele, in mod special fiindca oamenii nu stiu cat timp vor fi tinuti acolo", a spus Manfred Nowak, raportor special al Natiunilor Unite.

In centrul de detentie de la baza navala americana de la Guantanamo se afla circa 460 de detinuti straini, capturati dupa atacurile de la 11 septembrie si care n-au fost niciodata judecati.

Presedintele Bush a afirmat la randul sau ca crede ca inchisoarea trebuie inchisa, dar a avertizat ca multi dintre cei inchisi acolo sunt extremisti periculosi, care nu pot fi eliberati.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.