Israelul intentioneaza sa poarte negocieri cu presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP) Mahmoud Abbas, insa nu ‘’este realist’’ sa doreasca incheierea unui acord de pace definitiv cu acesta, atat timp cat Hamas, miscarea islamista care conduce Guvernul palestinian, refuza sa isi modereze pozitia, a afirmat duminica ministrul de Externe israelian Tzipi Livni. Livni, care indeplineste si functia de vicepremier, a pledat, totodata, pentru relaxarea tensiunilor generate de proiectul israelian privind trasarea frontierelor permanente cu teritoriile palestiniene, in urmatorii patru ani, si retragerea unilaterala din majoritatea coloniilor izolate din Cisiordania.

‘’Mesajul nu este unilateralismul, nu aceasta este ideologia Guvernului israelian. Noi preferam in primul rand sa gasim un partener de discutii in partea palestiniana’’, a subliniat seful diplomatiei israeliene. In ultimele saptamani, statul evreu nu a mai insistat asupra obiectivului privind stabilirea frontierelor ‘’definitive’’, insa Livni a subliniat ca, in aceasta problema, timpul actioneaza impotriva autoritatilor israeliene. "Consideram ca politica Guvernului israelian nu trebuie sa fie reprezentata de stagnare’’, a apreciat demnitarul israelian. Desi negocierile privind un acord de pace permanent nu este ‘’realist", atat timp cat Hamas nu renunta la violenta si nu recunoaste statul Israel, autoritatile israeliene trebuie sa poarte discutii cu presedintele palestinian, cunoscut pentru pozitia sa moderata, a continuat Tzipi Livni.

Initiativa lui Abbas ‘’nu trimite un mesaj de reconciliere istorica’’

Aceasta a subliniat ca, desi poate genera evolutii pozitive, planul privind crearea unui stat palestinian independent alaturi de Israel, care va fi supus referendumului palestinian la 26 iulie din initiativa lui Mahmoud Abbas, ‘’nu trimite un mesaj de reconciliere istorica’’ intre israelieni si palestinieni. Divergentele in tabara palestiniana privind documentul ce va fi supus referendumului s-au accentuat dupa retragerea unuia dintre autorii proiectului ‘’detinutilor’’ palestinieni din Israel, un membru marcant al Hamas. Pe de alta parte, tensiunile intre Israel si executivul palestinian condus de Hamas s-au accentuat, odata cu eliminarea unui lider al miscarii islamiste si uciderea a opt civili palestinieni pe o plaja din Fasia Gaza, actiune imputata de palestinieni Tsahal (armata israeliana). Aceasta situatie a determinat Hamas sa rupa armistitiul unilateral privind atacurile antiisraeliene decis in urma cu un an si jumatate. Tzipi Livni si-a exprimat regretul in legatura cu aceste decese, subliniind ca inainte de a se pronunta, autoritatile israeliene trebuie sa astepte concluziile anchetei, sugerand ca nu armata israeliana ar fi raspunzatoare de uciderea unor civili palestinieni. In final, ministrul de Externe israelian a insistat asupra necesitatii continuarii presiunilor comunitatii internationale asupra Hamas, pentru a obliga miscarea radicala palestiniana sa isi revizuiasca pozitiile, fara a afecta insa ajutorul umanitar acordat societatii civile palestiniene.Ieri, seful diplomatiei israeliene era asteptat la Strasbourg, pentru convorbiri cu omologii sai europeni.

Ministrul Apararii israelian amana atacurile aeriene asupra militantilor palestinieni

Ministrul Apararii israelian Amir Peretz a amanat o ofensiva aeriana de amploare impotriva militantilor integristi din Fasia Gaza, pentru a le permite autoritatilor palestiniene sa puna capat atacurilor cu rachete din regiune asupra sudului Israelului, au afirmat ieri surse oficiale israeliene, citate de Associated Press. La intalnirea avuta duminica de ministrul Peretz cu comandanti ai fortelor israeliene, acestia au sugerat intensificarea operatiunilor aeriene impotriva celor ce lanseaza atacuri cu rachete si a militantilor integristi, au indicat aceleasi surse sub rezerva anonimatului. Amir Peretz a amanat cu cel putin o zi demararea acestei initiative, pentru a le permite palestinienilor sa opreasca atacurile cu rachete. Sudul Israelului a fost vizat in cursul noptii de duminica spre luni si ieri dimineata de cel putin sapte proiectile palestiniene, care nu au provocat victime sau pagube materiale majore. In ultimele 48 de ore, zeci de rachete au cazut in Israel, provocand ranirea grava a unei persoane.

Brigazile Ezzedine Al Qassam, bratul armat al Hamas, miscarea islamista care conduce Guvernul palestinian, a rupt armistitiul unilateral decis in urma cu un an si jumatate, dupa ce armata israeliana a bombardat vineri o plaja din Fasia Gaza, omorand opt civili palestinieni, dintre care un cuplu si trei dintre copii acestuia. Duminica, trei palestinieni, intre care doi militanti integristi, au fost ucisi de atacuri cu "tinta fixa" lansate de avioane israeliene.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.