Oficiali din SUA, Japonia si UE negociaza cu Rusia posibilitatea accesului pe pietele de transport si de distributie din Occident pentru companiile energetice rusesti.

Occidentul lucreaza la un program comun cu Rusia, ce urmeaza a fi semnat la summitul G8, la St. Petersburg, in iulie, conform caruia Rusiei i se permite accesul pe pietele occidentale. La schimb, Moscova trebuie sa recunoasca principiile economice internationale si sa permita accesul investitorilor straini pe piata energetica din Rusia. Cele doua parti cauta un limbaj comun intr-un domeniu care pare deja a fi subiectul anului 2006, si anume "securitatea energetica".

Intelesuri diferite

"SUA, Europa si Rusia incearca sa ajunga la un numitor comun inaintea summitului din iulie, si sint sanse destul de mari ca acest lucru sa se intimple", crede Daniel Yergin, presedintele Cambridge Energy Research, care a facut aceste afirmatii dupa ce a discutat cu oficiali rusi si europeni. "Pentru noi, termenul de securitate energetica inseamna tocmai permisiunea de a investi pe pietele occidentale, afirma Igor Shuvalov, negociatorul-sef din partea Rusiei. Acesta a mai spus ca Rusia este pregatita sa permita investitorilor straini sa exploreze cimpurile bogate in gaze naturale din zona Marii Barents. Pentru europeni insa, "securitatea energetica" poate fi obtinuta numai daca Rusia se obliga sa asigure necesarul cu gaze naturale si sa nu mai inchida "robinetul", asa cum s-a intimplat la inceputul anului. Viziunea americana in ceea ce priveste "securitatea energetica" se traduce in primul rind prin reducerea dependentei de petrolul din Golful Persic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.