Harta geopolitica actuala a lumii, impartirea mapamondului in Est si Vest vor fi depasite de realitatea urmatorilor 15 ani, avertizeaza CIA intr-o ampla cercetare, intitulata "Maping the Global Future" (realizata de National Intelligence Council, institutul pentru cercetari al CIA). In timp ce Statele Unite isi vor vedea relativa putere erodandu-se, China, India, chiar Brazilia sau Indonezia vor deveni niste superputeri mondiale, transformand fundamental geopolitica, si, implicit, economia mondiala. Europa nu va fi capabila sa joace un rol international major, intrucat se va confrunta cu o severa criza demografica cauzata de imbatranirea populatiei. Rusia va trebui si ea sa faca fata unei rate scazute a natalitatii, serviciilor medicale precare si unei potentiale explozii a virusului HIV. Economia europeana va decadea, procesul de extindere va lua sfarsit, iar aderarea Turciei, a statelor balcanice sau a Ucrainei va iesi din discutie. Institutii ca ONU sau NATO vor cadea in desuetudine din cauza noilor amenintari ale terorismului, crimei organizate si proliferarii armelor de distrugere in masa, daca nu vor gasi o cale sa se adapteze profundelor schimbari mondiale.

Fundamentalismul islamic va forma un "Califat mondial"

Cercetatorii CIA au ales sa puna problema terorismului in termeni foarte deschisi, avertizand, ca, in ciuda razboiului declarat de Statele Unite impotriva acestui flagel, el nu se va diminua in urmatorii 15 ani. Reinvierea si raspandirea ideologiei radicale musulmane va fi facilitata de comunicatiile globale, care va ajuta la propagarea ei dincolo de granitele Orientului Mijlociu, spre Asia Centrala si de Sud, si chiar spre Europa de Vest, zone in care in mod traditional, identitatea religioasa nu s-a constituit atat de puternic. Solidaritatea in cadrul populatiei musulmane, foarte vizibila in prezent in Palestina, Cecenia, Irak a aparut ca raspuns la represiunile, coruptia si ineficienta guvernelor, se arata in cercetare. Retelele informale si fundatiile asa-zis caritabile vor continua sa prolifereze si vor fi exploatate de elemente radicale, iar alienarea tinerilor musulmani va constitui un calcai al lui Ahile si va usura recrutarea lor in randurile teroristilor. Raspandirea Islamului radical va avea un mare impact in anii ce urmeaza, reunind grupari etnice si nationale, fiind posibil chiar sa apara o autoritate musulmana internationala. Aceasta globalizare a religiei musulmane este un scenariu foarte posibil in viitorul apropiat, intitulat "Un nou Califat". Iar daca conducerea vreunui stat musulman din Orientul Mijlociu ar fi preluata de vreo grupare radicala, raspandirea terorismului in regiune va fi extrem de rapida si va alimenta credinta ca un nou Califat nu este numai un vis.

Diferentele dintre religii si etnii vor genera, spun cercetatorii, conflicte adanci, poate chiar razboaie civile in zone ca Asia de Sud-Est, unde comunitatile de crestini si musulmani convietuiesc. Dominatia siita din Irak este posibil sa incurajeze minoritatile siite din alte state ale Orientului Mijlociu - Arabia Saudita sau Pakistan. Cele mai multe dintre gruparile teroriste se vor identifica in continuare cu islamismul radical, incercand sa preia puterea detinuta de guvernele traditionale. Conflictul din Irak si altele ce vor urma probabil vor asigura terenul propice pentru crearea unei noi "clase" de teroristi, pentru care violenta va deveni un scop in sine. Sprijinitorii Jihadului ("razboiul sfant") se bucura deja de o popularitate crescanda, recrutii fiind gata sa lupte si sa-si dea viata oriunde considera ca pamanturile musulmane sunt atacate de "invadatorii infideli".

Vor aparea noi retele teroriste internationale care vor surclasa Al-Qaida

Mai mult decat atat, cercetatorii CIA se asteapta ca, pana in 2020, Al-Qaida sa fie surclasata de alte grupari extremiste islamice si mai puternice. Exista un risc deosebit de important ca aceste grupari sa fuzioneze cu miscarile separatiste din diferite regiuni ale lumii. Tehnologia informatiei va mari puterea teroristilor, le va permite sa se descentralizeze, sa fie mult mai eficienti prin operarea in grupuri mici. Aproape totul de va desfasura in spatiul virtual: materialele pentru pregatire, alegerea tintelor, experienta in utilizarea armelor si strangerea de fonduri vor fi exponential mai simple prin intermediul mijloacelor informatice. Gruparile teroriste vor continua sa foloseasca in atentate arme conventionale, dar se vor adapta rapid si constant eforturilor contra-teroriste, fiind mereu cu un pas inaintea lor. Problema, se arata in document, nu va fi neaparat originalitatea in materie de armament folosit, ci modul in care vor opera teroristii, conceperea si sprijinirea demersurilor pentru atentate. Totusi, nu poate fi negat interesul structurilor teroriste de a achizitiona arme chimice, biologice, radiologice, chiar nucleare. Cea mai mare ingrijorare a CIA este, potrivit documentului, posibilitatea ca teroristii sa ajunga in posesia armelor biologice, care pot provoca pierderi umane de proportii. Bioterorismul se va dezvolta in paralel cu cyber-terorismul, iar gruparile teroriste bine informate vor cauta sa intrerupa retelele informatice vitale ale unui stat sau organizatii.

Pax Americana, o solutie greu de aplicat si de mentinut in viitor

Fata de aceste noi amenintari teroriste, autoritatile americane lupta destul de ineficient, intrucat isi indreapta atentia catre o singura retea centralizata - Al-Qaida, de vreme ce exista atatea alte grupari teroriste unite mai mult prin ideologie decat prin geografie. Prin urmare, succesul luptei anti-teroriste consta in capacitatea SUA de a convinge anumite state sa combata terorismul de pe teritoriul lor. Statele Unite vor continua sa fie solicitate pentru sprijin in solutionarea conflictelor precum cel palestinian sau nord-coreean, si, totusi, o parte din aceasta "povara" va trebui preluata de noii jucatori importanti ce vor aparea pe scena geopolitica. Iar pacea americana nu va putea rezista decat daca sunt reinnoite relatiile cu Europa, inclusiv in ceea ce priveste problemele din Orientul Mijlociu, mai spun expertii celui mai prestigios serviciu de informatii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.