Ministrii de finante din cele mai industrializate 8 state ale lumii considera ca economia globala merge bine, dar se arata ingrijorati din cauza costurilor energiei.

Una dintre concluziile reuniunii asa-numitului G8 de la Sankt Petersburg a fost ca, pentru a creste, pietele locale trebuie sa se deschida in continuare concurentei din strainatate.

Preturile combustibililor, ridicate si usor de influentat, imping in sus rata inflatiei, iar Guvernele se simt obligate sa adopte masuri protectioniste.

O stare de lucruri care-l ingrijoreaza, intre altii, pe ministrul de finante al Marii Britanii, Gordon Brown.
"Avem o sansa - sa grabim liberalizarea pietelor si sa hranim astfel cresterea economiei globale", a spus domnia-sa.

"Daca vom ceda tentatiilor protectioniste de odinioara, cand Europa, Asia si America se inconjurau cu ziduri, vom avea mai putine locuri de munca si mai putina prosperitate", a continuat Gordon Brown.

La reuniunea de la Sankt Petersburg a fost adusa in discutie si chestiunea exporturilor de energie ale Rusiei.
De la inceputul anului, cand o disputa cu Ucraina a lasat cateva state europene fara gazul metan rusesc, semnele de nervozitate s-au inmultit.

Ministrii de finante din grupul celor 8 au cazut deocamdata de acord ca trebuie sa investeasca mai mult in resursele de energie si ca trebuie sa caute alternative pentru petrol si gazul metan.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.