Siunciderea a trei detinuti la baza militara a Statelor Unite de la Guantanamo Bay, situata intr-o enclava pe terioriul Cubei, echivaleaza cu un act de razboi, potrivit fortelor armate americane.

Comandantul bazei a afirmat ca cei doi sauditi si un yemenit au "comis un act de razboi asimetric" impotriva Statelor Unite. Organizatiile pentru drepturile omului afirma insa ca cei trei s-au sinucis deoarece fusesera adusi la disperare.

Presedintele Statelor Unite, George Bush, si-a exprimat "serioasa preocupare" cu privire la sinucideri din centrul de detentie Guantanamo, unde se afla circa 460 de barbati capturati de Statele Unite in cadrul "razboiului impotriva terorii".

Primele tentative reusite de sinucidere

Pana acum au fost zeci de tentative de sinucidere, dar pana acum toate au esuat. Potrivit administratiei americane, cei trei au fost gasiti de gardieni, fara respiratie, sambata dimineata in celulele lor.
A fost deschisa o ancheta militara in legatura cu moartea lor. Cei trei mai participasera la greva foamei in semn de protest si au lasat scrisori de sinucidere, al caror continut nu a fost dat publicitatii.

Moartea celor trei a dus la repetarea cererilor organizatiilor pentru apararea drepturilor omului ca inchisoarea de la Guantanamo Bay sa fie desfiintata.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.