Lichidarea lui Abou Mussab al-Zarqawi, seful retelei Al Qaida din Irak, a fost salutata de liderii marilor puteri, in frunte cu presedintele Statelor Unite, George W. Bush si premierul britanic, Tony Blair.

Liderul de la Casa Alba a declarat ca America nu isi va reduce numarul efectivelor militare decit atunci cind pacea si securitatea vor fi cu adevarat prezente in Irak.

Presedintele american George W. Bush crede ca este un eveniment semnificativ, atat din punct de vedere operational, cat si simbolic. Casa Alba si responsabilii militari americani au recunoscut ca desi uciderea lui Zarqawi constituie o lovitura data moralului teroristilor si insurgentilor din Irak, terorismul international nu se sfarseste odata cu eliminarea liderilor principali. "Nimeni nu se asteapta ca lucrurile sa se schimbe doar batand din degete" , a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei SUA, Tony Snow.

Washingtonul a adaugat ca teleconferinta programata pentru marti, dintre administratia de la Washington si cea de la Bagdad, nu poate fi considerata un ,,consiliu de razboi la care se va spune ca retragerea va avea loc la o anume data’’. In acelasi timp, Pentagonul a manifestat prudenta in ceea ce priveste consecintele mortii lui Zarkawi. Era liderul autoproclamat al retelei Al-Qaida din Irak, era doar un individ si nu este de asteptat ca violentele sa ia sfarsit, au declarat responsabili ai Ministerului american al Apararii. Intre timp, la ZARQA, orasul unde a crescut Abou Mussab al -Zarqawi, familia acestuia este in doliu si ii asteapta la funeralii pe toti cei care l-au iubit. Chiar daca nu vor primi corpul teroristului, membrii familiei vor organiza un ceremonial funerar in care il vor sarbatori ca un erou.

Moartea lui Zarqawi, salutata de marile capitale
Intreaga comunitate internationala a salutat lichidarea lui Abu Mussab al-Zarqawi. "Este o veste foarte buna", a spus premierul britanic, Tony Blair, primul politician marcant care a reactionat. "In fiecare zi, bilantul victimelor acestui conflict civil creste. O campanie de crime, rapiri si brutalitati, o campanie menita sa inabuse democratia irakiana inca de la nastere. Iar al Zarqawi era cel mai fervent militant al acestei campanii. Moartea lui al Zarqawi este o lovitura data organizatiei al Qaeda in Irak si, implicit, reprezentantilor al-Qaeda de peste tot in lume.

Dar nu ne facem iluzii, stim ca vor continua sa ucida, stim ca sunt multi si ca mai sunt multe obstacole de trecut. Dar stim si ca suntem hotarati sa ii invingem", a mai declarat Blair. Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Kofi Annan, a spus ca moartea lui al-Zarqawi este o "usurare". Dar si Kofi Annan a avertizat ca acest lucru nu va aduce cu sine o incetare a violentelor. "Acest individ s-a facut responsabil de multe crimeoribile, a adus multe probleme Guvernului si poporului irakian - oamenilor care nu vor decat pace, stabilitate si sa isi poata relua viata.

Cred ca vor fi usurati acum ca al-Zarqawi nu mai este dar bineinteles ca nu ne putem inchipui ca acum vor inceta si violentele. E o usurare insa ca acest individ odios si periculos nu mai traieste", a declarat Kofi Annan. Premierul australian, John Howard, a afirmat ca este o stire formidabila pentru poporul irakian. Unul dintre principalii aliati ai Statelor Unite in Irak, premierul australian, a estimat ca lichidarea unui terorist de o cruzime rara precum Zarqawi este o lovitura extraordinara pentru moralul trupelor antiteroriste din Irak.

Australia are in teren in jur de 900 de soldati. La Bruxelles, ministrii Apararii vor fi informati de delegatia americana despre circumstantele in care a fost ucis Abou Mussab Al Zarqawi. Prezentarea va fi facuta chiar de secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld. Paralel, Guvernul japonez si-a exprimat speranta ca moartea liderului Al Qaida din Irak va contribui la imbunatatirea climatului de securitate din regiune.

Depistat prin urmarirea propriului consilier
Informatii provenite din cercul apropiatilor lui Abou Mussab al-Zarkawi au permis fortelor americane sa-l localizeze si sa-l ucida pe teroristul iordanian cu doua bombe de cate 250 kg lansate asupra casei in care se afla, au declarat - joi - autoritatile americane, citate de Reuters.

Din casa izolata, situata la 8 km nord de orasul Baaquba, nu a mai ramas decat un crater din beton si resturi metalice dupa raidul efectuat in noaptea de miercuri spre joi de aviatia americana. De sase saptamani, fortele americane se apropiau putin cate putin de seful Al-Qaida in Irak, a relatat presei - joi - generalul Bill Caldwell, purtatorul de cuvant al fortei multinationale in Irak. In cursul raidului, impreuna cu Zarkawi au mai fost ucise alte cinci persoane.

Una dintre victime a fost identificata provizoriu drept seicul Abdel Rahman, considerat consilierul spiritual al liderului Al-Qaida in Irak.Urma lui Zarkawi a fost depistata prin supravegherea lui Rahman, semnalat de un informator ca ar apartine retelei lui Zarkawi, a relatat Caldwell.

FBI ii analizeaza ADN-ul
Esantioane biologice din corpul lui Abou Mussab al-Zarqawi si din cele ale locotenentilor sai au fost predate joi seara laboratorului stiintific al FBI, la Quantico, in Virginia. ‘’Material biologic apartinand unui numar de trei indivizi diferiti intre care Al Zarqawi au fost primite de laboratorul FBI’’, a spus agentul special Ann Todd, purtator de cuvant al laboratorului. "Expertii de la FBI vor lucra 24 de ore din 24 pentru a analiza aceste probe genetice’, a adaugat Ann Todd.

Potrivit purtatorului de cuvant al FBI Richard Kolko, testele ADN vor permite sa se compare aceste esantioane cu un alt esantion ce-i apartine lui Zarqawi. Todd si Kolko au refuzat orice comentariu privind locul sau modul in care a fost obtinut acest esantion. Se asteapta ca rezultatele analizei sa fie cunoscute peste trei zile. Autoritatile americane l-au identificat deja, datorita amprentelor digitale, pe seful organizatiei Al Qaida in Irak, care a fost ucis miercuri seara in cursul unui raid aerian american asupra unei case situate la nord de Bagdad.

Testele ADN servesc pentru ‘’a pune punctul pe ‘i’’, a subliniat Kolko, potrivit caruia ‘’aceasta este ultima etapa a procesului de confirmare absoluta a unei identitati’’. "Suntem absolut convinsi ca este vorba de el’’, a mai spus purtatorul de cuvant al FBI.

Proteste fata de uciderea lui Zarqawi
Autoritatile irakiene au impus restrictii de circulatie la Bagdad si Baquba, incepand de ieri. Masura care este in vigoare intre orele 10.00 si 16.00, vizeaza toate vehiculele. Decizia intervine dupa lichidarea lui Abu Mussab Al Zarqawi, care a fost urmata de noi atentate sangeroase.

Potrivit unei surse irakiene de securitate, a fost nevoie de restrictii de circulatie astfel incat, cat mai multi oameni sa ramana acasa. Armata americana a anuntat ca se asteapta la atacuri violente din partea retelei lui Zarqawi, care vrea sa demonstreze ca, desi a ramas fara lider, este inca activa. Generalul american, George Casey, comandantul sef al trupelor americane din Irak a recunoscut ca organizatia lui Zarqawi continua sa reprezinte o amenintare la adresa poporului irakian. Casey crede ca teroristii vor incerca sa destabilizeze noul Guvern de la Bagdad, care s-a angajat puternic in lupta impotriva terorismului.

Peste 150 de barbati inarmati au protestat ieri seara in Fasia Gaza si in orasul Khan Younis, fata de uciderea celui mai sangeros terorist din Irak, Abou Musab al Zarqawi. Manifestantii au purtat poze ale liderului insurgentilor irakieni si au scandat sloganuri precum ,,cu sufletul si cu sangele nostru iti vom razbuna moartea, Zarqawi.’’ Cu cateva ore inainte de protest, gruparea militanta palestiniana Hamas, aflata la putere, a deplans uciderea teroristului, pe care l-a catalogat drept o victima a cruciadei impotriva arabilor si musulmanilor.

La Bagdad, mai multe atentate cu masini capcana au ucis joi cel putin 31 de persoane. Cele mai multe victime, 13 morti si 39 de raniti, s-au inregistrat in urma unui atentat cu bomba langa o piata din estul orasului. Deflagratia a avut loc la putin timp dupa anuntarea de catre premierul irakian, Nouri al-Maliki, a mortii iordanianului Abou Mussab al-Zarkawi.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.