Sute de mii de dolari au fost dati de CIA capeteniilor razboinice din Somalia pentru a captura lideri al-Qaeda. Operatiunea a avut exact rezultate opuse celor urmarite.

"Razboiul" dintre administratia de la Washington si CIA, declansat pe vremea cind Agentia era condusa de Porter Goss, continua sa aduca la suprafata esecuri ale Serviciului Secret.

O operatiune sub acoperire a CIA in Somalia, care consta in finantarea capeteniilor razboinice cu sute de mii de dolari pentru a-i combate pe militantii islamici al-Qaeda, s-a soldat cu rezultate exact opuse, scrie "The New York Times", citind oficiali americani. Grupurile islamice au ajuns sa controleze cea mai mare parte a teritoriului somalez, inclusiv capitala Mogadiscio, iar eforturile antiteroriste au fost zadarnicite. Eforturile concentrate pe capturarea anumitor lideri islamisti au condus la o diluare a efortului general antiterorist si au declansat "lovituri preventive" organizate de al-Qaeda impotriva capeteniilor laice.

Frica de "Black Hawk Down"

Operatiunea de finantare a capeteniilor de trib laice era coordonata de la centrul CIA din Nairobi, capitala Kenyei. Porter Goss, fostul director al CIA, se deplasase in Kenya in cursul acestui an, unde se intilnise cu ofiterii care se ocupau de Somalia. Ofiterii CIA zburau de la Nairobi la Mogadiscio, in zone controlate de capeteniile aliate, unde duceau sume mari de bani pentru a fi distribuite militiilor somaleze.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.