Numarul doi in ierarhia Natiunilor Unite, Mark Malloch Brown, se gaseste in centrul celei mai proaspete dispute dintre organizatie si Statele Unite, principalul sau finantator.

Domnul Brown a acuzat administratia Bush ca tolereaza atacurile dreptei americane la adresa ONU. I s-a raspuns ca face o greseala "foarte grava" si a rectificat apoi o parte a afirmatiilor sale.

Tensiunile dintre Statele Unite si Natiunile Unite s-au acutizat odata cu razboiul din Irak, dar acum organizatia e confruntata cu perspectiva unei crize financiare. Washingtonul ar putea opri plata contributiei sale la sfarsitul acestei luni, in lipsa unor reforme asupra felului in care este administrata organizatia.

Potrivit unor oficiali ONU, interventia domnului Brown ar fi fost, in intentie cel putin, un semnal de alarma. Dar ambasadorul american la Natiunile Unite, John Bolton, a auzit altceva.

E o greseala foarte grava. Suntem in plin proces de reformare a ONU, un demers si-asa dificil. Iar criticile adjunctului secretarului general la adresa Statelor Unite nu pot decat sa faca rau Natiunilor Unite.

"E o greseala foarte grava. Suntem in plin proces de reformare a ONU, un demers si-asa dificil. Iar criticile adjunctului secretarului general la adresa Statelor Unite nu pot decat sa faca rau Natiunilor Unite", a spus John Bolton.

Purtatorul de cuvant al secretarului general a spus ca domnul Koffi Annan este de acord cu subalternul sau si ca il sprijina. Dar la scurta vreme dupa aceea, Mark Malloch Brown a explicat ca interventia sa nu s-a dorit a fi un atac la adresa Americii.

Le-am cerut sa se implice si sa implice opinia publica din America intr-o dezbatere despre importanta Natiunilor Unite. Nici picat cu ceara nu pot intelege ce e anti-american in asta.

"Le-am cerut sa se implice si sa implice opinia publica din America intr-o dezbatere despre importanta Natiunilor Unite. Nici picat cu ceara nu pot intelege ce e anti-american in asta", a declarat domnul Brown.

Cum alegerile parlamentare din Statele Unite se apropie - scrutinul e programat sa aiba loc in noiembrie - oficialii Natiunilor Unite se tem ca Partidul Republican, al presedintelui George Bush, incearca sa castige capital electoral pe seama ONU.

Ambasadorul american la Natiunile Unite, John Bolton, a criticat adesea organizatia, pe care administratia Bush afirma ca si-o doreste a fi "mai eficienta".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.