Statele Unite au pus o recompensa de 25 de milioane de dolari pe capul lui al-Zarqawi.

"Abu Musab al-Zarqawi, militantul avand stranse legaturi cu al-Qaeda care a condus o campanie sangeroasa de atacuri cu bomba, rapiri si decapitari de ostatici, a fost ucis intr-un raid american, la nord de Bagdad, a anuntat premierul Irakului, Nouri al-Maliki.

Anuntul - facut intr-o conferinta de presa transmisa in direct de televiziunea irakiana de stat si preluata de mass-media internationale - a fost primit cu aplauze.

"Astazi liderul al-Qaeda in Irak, Abu Musab al Zarqawi, a fost eliminat", a declarat premierul al-Maliki, explicand ca al-Zarqawi a fost ucis, miercuri seara, impreuna cu sapte dintre adjunctii sai, intr-o casa situata la 50 km nord-est de Bagdad, in provincia Diyala, mai exact in apropiere de capitala provinciei, Baqouba.

Premierul Irakului a declarat ca atacul aerian a avut loc ca urmare a unor rapoarte primite de la serviciile de securitate irakiene si bazate pe informatii primite de la localnicii din zona. Iar fortele americane au actionat pe baza acestor informatii.

Alaturi de domnul al-Maliki, la conferinta de presa a fost prezent si ambasadorul SUA in Irak, Zalmay Khalilzad, precum si seful fortelor conduse de americani in Irak, generalul George Casey.

Ambasadorul SUA, Zalmay Khalilzad, a declarat ca moartea lui Abu Musab al-Zarqawi reprezinta un succes important pentru Irak si pentru razboiul impotriva terorismului. El l-a descris pe al-Zarqawi ca fiind nasul crimelor sectare in Irak si a spus ca - in ciuda faptului ca nu va pune capat violentelor in tara - este un pas important si un semn bun pentru Irak.

Generalul George Casey a declarat ca detaliile privind moartea lui Zarqawi vor fi anuntate in cursul acestei zile si a spus ca identitatea liderului militant a fost confirmata, atat pe baza amprentelor, cat si a unor resturi de tesuturi.

Liderul al-Qaeda in Irak este considerat figura centrala a insurgentelor sunite.

Al-Qaeda este considerata raspunzatoare pentru nenumarate atacuri cu bomba petrecute in Irak, in care au murit sute de irakieni de origine siita si soldati americani.

Fugarul, nascut in Iordania, a aparut in prima parte a acestui an intr-o inregistrare video, reprosandu-le Statelor Unite ca ar fi "arogante".

Militantul nascut in Iordania, despre care se crede ca ar fi decapitat personal cel putin doi ostatici americani, a devenit cea mai cautata persoana din Irak, la fel de faimos ca si Osama bin Laden, caruia i-a jurat supunere in 2004.

Statele Unite au pus o recompensa de 25 de milioane de dolari pe capul lui al-Zarqawi - aceeasi suma oferita si pentru prinderea lui bin Laden.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.