Presedintele Statelor Unite, George Bush, a salutat raspunsul initial al Iranului la propunerile inaintate de comunitatea internationala in scopul deblocarii discutiilor privind programul nuclear al Teheranul

Aflat in Texas, presedintele american, George W. Bush a declarat ca "vom vedea daca iranienii vor lua in serios oferta noastra. Decizia este doar a lor. Doresc sa rezolv aceasta problema cu Iranul pe cale diplomatica". Statele Unite se vor aseza la masa negocierilor daca Iranul va fi de acord sa inceteze activitatile nucleare si vor putea proba acest lucru", a mai subliniat George Bush. Iranul a descris propunerile- formulate de trei state europene si sustinute de China si Rusia-ca fiind pozitive.

Dispus la compromis?

Este o reactie care pare incurajatoare, mai ales avand in vedere ca anul trecut Iranul a respins in graba o serie de propuneri inainte de Europa si a reluat activitatea nucleara. Analistul politic Saeed Leilaz, fost sef al Statului Major in Guvernul iranian precedent, e de parere ca Iranul e dispus la compromis dar este abia la inceputul negocierilor- "ceea ce inseamna ca incetul cu incetul pachetul de propuneri va acoperi si o serie de dorinte si scopuri ale Iranului". Deocamdata nu se stie ce contin propunerile inaintate Iranului. Relatiile cu Iranul sunt intr-un moment delicat iar administratia americana doreste ca, inainte de toate, Iranul sa analizeze atat stimulentele pentru oprirea programului nuclear, cat si eventualele sanctiuni daca acest lucru nu se va intampla.

Oferta lui Solana stabilizeaza pretul petrolului

Inaltul reprezentant al diplomatiei europene, Javier Solana, a prezentat la Teheran oferta marilor puteri menita sa duca la rezolvarea crizei nucleare iraniene. "Propunerea se afla acum pe masa interlocutorilor nostri iranieni. Speram sa primim un raspuns pozitiv, care sa fie in beneficiul ambelor parti", a declarat Javier Solana dupa intalnirea de doua ore cu secretarul Consiliului suprem al securitatii nationale iraniene, Ali Larijani.

In replica, Ali Larijani a declarat ca "exista pasi pozitivi in cadrul propunerilor facute de tarile occidentale, dar sunt si cateva ambiguitati, care ar trebui clarificate". Desi Larijani nu a definit care sunt acele "ambiguitati", este fara indoiala ca Iranul are multe intrebari in ceea ce priveste scopul si durata suspendarii programului nuclear. care Teheranul apreciaza ca propunerea cuprinde si abordari pozitive, dar si multe ambiguitati. Javier Solana a calificat convorbirile avute cu oficialii iranieni ca fiind "in general foarte constructive" si a subliniat faptul ca "europenii vor ramane in contact cu Iranul in zilele urmatoare".

Documentul, intocmit de cei 5 membri permanenti ai Consiliului de Securitate plus Germania, contine masuri atragatoare, in special in domeniul comertului, care ar putea convinge Iranul sa renunte la programul de imbogatire a uraniului. Este mentionata insa si amenintarea ca dosarul va fi inaintat Consiliului de Securitate, in caz de refuz. Intrevederea de la Teheran si tonul relaxat al discutiilor a dus la stabilizarea pretului petrolului pe piata internationala.

La New York s-a inregistrat o usoara scadere a acestuia, un cent la baril, in timp ce la Londra reducerea a fost mai semnificativa, de peste 5 centi. Astfel, preturile variaza intre 72,61 si 71,32 de dolari. Iranul stie foarte bine ca se afla intr-un moment crucial, drept pentru care mai multi dintre oficialii de la Teheran au redus, in ultima vreme, intensitatea criticilor la adresa Statelor Unite si a altor tari occidentale. Manouchehr Motaki, ministrul de externe, a declarat ca propunerile prezentate de domnul Solana vor fi analizate cu mare atentie. Manouchehr Motaki a spus ca Iranul poate garanta ca nu are de gand sa fabrice bombe atomice, dar ca o eventuala intelegere trebuie sa ia in considerare interesele republicii islamice.

Toti oficialii de la Teheran repeta cu fiecare ocazie ca tara lor are dreptul la un program nuclear, insa toti oficialii occidentali isi aduc aminte ca presedintele Mahmoud Ahmadinejad a indemnat, intre altele, la stergerea Israelului de pe harta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.