Relatiile dintre Kiev si Moscova sunt tot mai incordate, din cauza planurilor Ucrainei de a adera al NATO. Camera inferioara a Parlamentului Rusiei, Duma, a criticat in termeni duri intentiile Kievului, si intre timp autoritatile ucrainiene i-au interzis vicepresedintelui Dumei, Vladimir Jirinovski, sa intre in Ucraina. Relatiile s-au deteriorat de un an si jumatate, de la venirea la putere in Ucraina a Presedintelui Viktor Iuscenko. Kremlinul a considerat intotdeauna ca Ucraina se afla in sfera sa de influenta - iar planurile Kievului de a adera la NATO i-au infuriat pe rusi.

Miercuri, Duma de stat a adoptat in unanimitate o rezolutie care exprima, "o atitudine extrem de negativa" fata de intentiile Ucrainei. Iar presedintele comisiei CSI din Duma, Andrei Kokosin, a lansat un avertisment fara echivoc.

Avertismente din partea demnitarilor rusi

Aderarea Ucrainei la blocul militar se va solda cu consecinte foarte negative pentru intrega gama a relatiilor dintre natiunile noastre fratesti", a spus Andrei Kokosin.

Ministrul de externe al Rusiei si-a exprimat si el temerile pe aceasta tema - Serghei Lavrov a vorbit de o "colosala deplasare geopolitica", in cazul in care Ucraina, dar si Georgia, ar fi sa fie primte in NATO.

Dar Kievul nu pare impresionat si nici nu dovedeste prea mare graba sa aduca relatiile pe un fagas normal. Autoritatile ucrainiene au interzis mai multor cetateni rusi accesul in Ucraina.

Printre cei vizati se afla si vicepresedintele Dumei de la Moscova, Vladimir Jirinovski. Kievul spune ca e o pedeapsa pentru "actiuni si remarci menite sa violeze integritatea teritoriala a Ucrainei".

NATO provoaca disensiuni si in Ucraina

Vladimir Jirinovski este cel de-al doilea parlamentar rus pus pus de Kiev pe lista neagra in mai putin de o saptamana. intre timp, in Ucraina exista o regiune in care prind glas sentimente similare celor exprimate la Moscova.

E vorba de Crimeea, republica autonoma la Marea Neagra, cu o populatie majoritar de etnie rusa, su unde protestele anti-NATO care au loc de mai aproape doua saptamani sunt sprijinite de partidele pro-ruse.

Protestul a fost declansat de acostarea in portul Feodosia a unei nave americane, in pregatirea manevrelor militare care vor implica participarea mai multor tari NATO.

Deocamdata, parlamentul de la Kiev a amanat votul asupra unui proiect de lege care permite prezenta trupelor straine pe teritoriul Ucrainei.

Chestiunea aderarii la NATO infurie nu numai Rusia, ci si importantul contingent de parlamentari pro-rusi din Rada Suprema, condusi de fostul premier, Viktor Ianukovici.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.