Utilizarea a aproximativ noua miliarde de dolari din Fondul de Dezvoltare pentru Irak nu poate fi justificata, din cauza ineficientei si a managementului deficitar, relateaza CNN, citand un raport de audit. Potrivit documentului, administratia sub conducere americana care a gestionat Irakul pana in iunie 2004 nu poate oferi informatii precise referitoare la cheltuirea corespunzatoare a acestei sume. Membrii Biroului de Audit nu au putut verifica daca sumele irakiene au fost cheltuite pentru scopurile prevazute.

La un moment dat, inspectorii chiar au evocat posibilitatea ca un minister irakian sa fi inregistrat mii de "angajati-fantoma". "Autoritatea Provizorie a Coalitiei a descoperit ca un minister inregistrase 8.206 de garzi pe listele de plata, insa existau doar 602 persoane", se arata in raport. Departamentul Apararii, care a supervizat procesul de reconstructie, si fostul administrator american din Irak, Paul Bremer, au dezmintit aceste informatii. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Bryan Whitman, a aruncat insa toata responsabilitatea partii irakiene, declarand ca Autoritatea Provizorie a Coalitiei si-a desfasurat activitatea in conditii "deosebite" si ca s-a bazat pe ministerele irakiene in ceea ce priveste gestionarea sumelor care le erau acordate.

Aceasta suma provenea din profituri ale fostului program ONU, Petrol contra Hrana, vanzari de titei si bunuri confiscate, fiind vorba despre bani irakieni. Biroul de Audit nu a examinat modul in care au fost cheltuite fondurile americane destinate reconstructiei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.