Presedintele Statelor Unite, George Bush, a salutat raspunsul initial al Iranului la propunerile inaintate de comunitatea internationala in scopul deblocarii discutiilor privind programul nuclear al Teheranul.

George Bush a subliniat ca doreste ca problema programului nuclear iranian sa fie rezolvata pe cale diplomatica.

"Asteptam sa vedem daca Iranul va analiza cu seriozitate oferta noastra. Decizia ese a lor. Statele Unite se vor aseza la masa negocierilor daca Iranul va fi de acord sa inceteze activitatile nucleare si vor putea proba acest lucru", a declarat George Bush.

Iranul a descris propunerile- formulate de trei state europene si sustinute de China si Rusia-ca fiind pozitive.

Dispus la compromis?

Este o reactie care pare incurajatoare, mai ales avand in vedere ca anul trecut Iranul a respins in graba o serie de propuneri inainte de Europa si a reluat activitatea nucleara.

Analistul politic Saeed Leilaz, fost sef al statului major in guvernul iranian precedent, e de parere ca Iranul e dispus la compromis dar este abia la inceputul negocierilor- "ceea ce inseamna ca incetul cu incetul pachetul de propuneri va acoperi si o serie de dorinte si scopuri ale Iranului".

Deocamdata nu se stie ce contin propunerile inaintate Iranului.

Relatiile cu Iranul sunt intr-un moment delicat iar administratia americana doreste ca, inainte de toate, Iranul sa analizeze atat stimulentele pentru oprirea programului nuclear, cat si eventualele sanctiuni daca acest lucru nu se va intampla.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.