Analistii citati de “The Guardian” evalueaza consecintele unei victorii a siitilor in alegeri

Milioanele de irakieni care duminica au infruntat amenintarile teroristilor si s-au prezentat la urne asteapta cu nerabdare rezultatele alegerilor, insa, potrivit autoritatilor de la Bagdad, datele finale vor fi disponibile in aproximativ zece zile. Pina la aflarea rezultatelor, responsabilii de la Bagdad s-au declarat multumiti de prezenta la urne, in conditiile in care estimarile arata ca aproximativ opt milioane de irakieni au participat la scrutin, ceea ce reprezinta aproximativ 60% din cetatenii cu drept de vot.

Numaratoarea voturilor se desfasoara in conditii bune, a anuntat comisia electorala centrala, functionarii facindu-si datoria cu sirg, in ciuda frecventelor pene de curent. La Najaf, membrii birourilor electorale stateau ghemuiti pe jos, numarind buletinele de vot la lumina palida a unei lampi cu petrol.
Un alt motiv de satisfactie il reprezinta numarul relativ mic de atentate inregistrate duminica si soldate cu 44 de morti, dintre care opt sint insa teroristii sinucigasi. Potrivit cotidianului britanic "Daily Telegraph", autoritatile de la Bagdad se temeau ca numarul de atacuri va fi de zece ori mai mare.

Allawi, un candidat intens mediatizat

Analistii apreciaza ca, dupa toate probabilitatile, premierul in exercitiu, Iyad Allawi, va reusi sa-si pastreze functia dupa alegeri, in conditiile unei previzibile victorii a siitilor in alegeri, el beneficiind de sprijin in zonele locuite de siiti, dar si de sunniti. Multi cetateni de rind intervievati in ultimele zile l-au laudat pentru faptul ca a majorat pensiile si salariile profesorilor si altor functionari de stat, o masura populista foarte bine primita intr-o tara cu o rata inalta a somajului. De asemenea, aflindu-se la putere, el a fost intens mediatizat, spre deosebire de marea majoritate a candidatilor, care nu au avut cum sa se faca cunoscuti, in conditiile in care campania electorala a fost ca si inexistenta. Allawi a investit sume mari in publicitate, aparind in spoturi electorale pe canalele de televiziune prin satelit receptionate in Irak. Nu se poate sti ce fonduri de campanie a primit din partea americanilor, oficial sau neoficial, insa este clar ca Allawi este favoritul Washingtonului, comenteaza cotidianul britanic "The Guardian".

Tratament special pentru sunniti

Desi informatiile, inca fragmentare, privind prezenta la urne sint imbucuratoare, exista riscul ca, in noua adunare nationala ce se va constitui, irakienii sunniti sa fie foarte slab reprezentati, intrucit in zonele in care acestia reprezinta populatia majoritara afluenta la vot a fost mult mai scazuta decit in zonele dominate de siiti si kurzi. In cazul in care aceste temeri se confirma, forul legislativ, care va superviza redactarea Constitutiei, trebuie sa remedieze aceasta situatie numind un numar corespunzator de sunniti in comitetul care se va ocupa de elaborarea legii fundamentale. O reprezentare adecvata a sunnitilor este esentiala, intrucit acestia reprezinta un procent insemnat din populatie si pot bloca adoptarea Constitutiei. Potrivit calendarului tranzitiei irakiene, noua Constitutie va fi supusa aprobarii populare, in cadrul unui referendum ce va fi organizat la toamna. In cazul in care textul nu va fi aprobat cu o majoritate de doua treimi in trei din cele 18 provincii irakiene, Constitutia se va considera respinsa. Sunnitii reprezinta populatia majoritara in cel putin patru provincii, astfel ca autoritatile irakiene au tot interesul ca acestia sa fie bine reprezentati in comitetul care va elabora textul, indiferent cite voturi au obtinut.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.