Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Jacques Chirac, s-au intalnit ieri la Castelul Rheinsberg din nordul Berlinului pentru a pregati Consiliul European din luna iunie si pentru a discuta despre dosare fierbinti, de la Iran si Irak la Republica Democrata Congo (fostul Zair).
La Berlin, ca si la Paris, exista o satisfactie in legatura cu consensul obtinut la Viena cu americani, rusii si chinezii privind o actiune diplomatica comuna fata de Iran pentru a-l determina sa renunte la imbogatirea uraniului. Viitoarea misiune militara a Uniunii Europene (UE) in RD Congo, pentru care Franta si Germania vor pune la dispozitie principalele doua contingente, se va afla pe agenda reuniunii franco-germane, la care vor participa si sefii diplomatiilor din cele doua tari, Franck-Walter Steinmeier (german) si Philippe Douste-Blazy (francez).

Referitor la Constitutia germana, respinsa prin referendum in 2005 de catre francezi si olandezi, exista pozitii diferite. Germanii vor salvarea Tratatului constitutional european, pe care Parlamentul lor l-a ratificat. La Paris, este insa greu de imaginat ca va fi posibil de a-i determina pe francezi sa se pronunte a doua oara in legatura cu acelasi text al tratatului. Frictiunile economice nu lipsesc nici ele, indeosebi pe tema presupusului protectionism industrial al Frantei, dar, se evita sa se discute despre aceasta si, in opinia Parisului, ele nu trebuie sa domine la reuniunea de la Rheinsberg.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.