Ali Larijani a calificat drept "pozitive" cateva dintre propunerile ONU.

Iranul da semne ca ar putea ajunge la o intelegere cu puterile occidentale in privinta controversatului sau program nuclear. Negociatorul-sef Ali Larijani a calificat drept "pozitive" cateva dintre propunerile pe care Organizatia Natiunilor Unite le-a facut Iranului, in speranta ca ele vor convinge republica islamica sa renunte la imbogatirea uraniului - procedura folosita la producerea de curent electric, dar si la fabricarea bombelor atomice.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite - format din Marea Britanie, Franta, Statele Unite, China si Rusia - a convenit saptamana trecuta sa acorde Iranului o serie de ajutoare, in schimbul renuntarii la programul sau nuclear.

Daca oferta va fi respinsa, Natiunile Unite ar urma sa adopte sanctiuni impotriva republicii islamice. Iar oferta a fost prezentata oficialilor iranieni de catre Javier Solana, coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene.

Misiunea domnului Solana este sa convinga Iranul sa renunte la programul sau nuclear

Domnul Solana s-a intalnit marti dimineata cu Ali Larijani, negociatorul-sef al Iranului in chestiuni legate de energia nucleara.

Demnitarul iranian a spus ca propunerile facute Iranului sunt "pozitive", dar ca unele "ambiguitati" vor trebuie indepartate. Ali Larijani a lasat sa se inteleaga ca vor mai fi necesare negocieri pentru a se ajunge la un rezultat "rezonabil".

Nu este limpede ce ofera ONU conducerii de la Teheran, dar se presupune ca ar fi vorba de tehnologia necesara unui program nuclear civil. Mai mult, chiar, Washingtonul s-a oferit sa poarte direct negocieri cu Iranul.

Ar fi pentru prima data in aproape 30 de ani, relatiile dintre cele doua state fiind inghetate in urma revolutiei islamice din 1979.

Manouchehr Motaki a spus ca Iranul poate garanta ca nu are de gand sa fabrice bombe atomice

Iranul stie foarte bine ca se afla intr-un moment crucial, drept pentru care mai multi dintre oficialii de la Teheran au redus, in ultima vreme, intensitatea criticilor la adresa Statelor Unite si a altor tari occidentale.

Manouchehr Motaki, ministrul de externe, a declarat ca propunerile prezentate de domnul Solana vor fi analizate cu mare atentie.

Manouchehr Motaki a spus ca Iranul poate garanta ca nu are de gand sa fabrice bombe atomice, dar ca o eventuala intelegere trebuie sa ia in considerare interesele republicii islamice.

Toti oficialii de la Teheran repeta cu fiecare ocazie ca tara lor are dreptul la un program nuclear, insa toti oficialii occidentali isi aduc aminte ca presedintele Mahmud Ahmadinejad a indemnat, intre altele, la stergerea Israelului de pe harta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.