Fostul presedinte, Alan Garcia, revine spectaculos in fruntea tarii

Dupa numararea a 84 la suta din sufragiile exprimate in cadrul alegerilor prezidentiale din Peru reiese ca ele au fost castigate de candidatul social democrat, Alan Garcia.

Alan Garcia are 54,7 la suta din voturi, fata de numai 45,3 la suta, cat a obtinut rivalul sau Olanta Humala, un nationalist care a promis in campania electorala cresterea controlului statului asupra economiei si care inca nu si-a recunoscut insa infrangerea.

Alan Garcia a fost mai presedinte intre anii 1985 si 1990. Mandatul sau a fost marcat de inflatie galopanta de sapte mii la suta, de o insurgenta a rebelilor maoisti si de acuzatii de coruptie la adresa administratiei sale.

El sustine ca s-a schimbat de atunci si ca scopul sau este sa-i ajute pe saracii tarii si sa impuna masuri de sustinere a cresterii economice.

Revenire spectaculoasa

Ollanta Humala a speriat o buna parte a electoratului

La o conferinta de presa tinuta la sediul partidului sau, Alan Garcia s-a declarat increzator in viitorul tarii:

"Cred cu tarie in maretia Perului. Cred cu tarie ca tara are mari posibilitati si cred ca aceasta este cea mai pozitiva forma de nationalism. Cred ca este esential ca tara noastra sa devine prima din regiune."

Corespondentul BBC in Peru transmite ca daca rezultatele finale confirma victoria domnului Garcia, aceasta va fi una dintre cele mai spectaculoase reveniri politice din istoria recenta.

El il va fi invins cu o majoritate clara pe rivalul sau Ollanta Humala - un candidat nationalist si fost ofiter al armatei.

Dar - comenteaza acelasi corespondent - pentru multi peruvieni, Alan Garcia a fost pur si simplu cel mai putin rau dintre mai multi candidati rai.

Contracandidatul sau, Ollanta Humala este sustinut puternic in sudul tarii - unde traiesc multi saraci si membri ai comunitatilor indigene.

Acesta a anuntat ca va infiinta o miscare care sa reprezinte interesele celor 50% dintre peruvieni care traiesc sub limita saraciei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.