Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Kofi Annan, a intervenit implicit ieri in dezbaterea americana pe tema imigratiei subliniind ca imigrantii si aspiratiile lor reprezinta “motoarele progresului uman”.

Intr-un articol publicat in Wall Street Journal, Kofi Annan nu a facut nici o referire directa la reforma imigratiei aprobata recent de catre Senatul american, dar a insistat asupra beneficiilor directe ale imigratiei, subliniind ca muncitorii imigranti intreprind activitati esentiale pe care cetatenii unei tari nu se inghesuie sa le faca.

In opinia secretarului general al ONU, in tarile dezvoltate cu o crestere demografica slaba, "tinerii muncitori sositi din strainatate contribuie la sustinerea sistemelor de pensii care duc lipsa de fonduri". "Da, imigratia poate avea si o latura negativa, desi, ironic, unele dintre cele mai rele aspecte ale sale sunt provocate de eforturile depuse pentru a controla acest fenomen. Imigrantii ilegali sau cei fara acte sunt cei mai vulnerabili fata de hoti, traficanti si altii exploatatori", a estimat Kofi Annan.

Declaratiile lui Kofi Annan intervin in timp ce unitati ale Garzii nationale americane incep sa fie desfasurate de-a lungul frontierei mexicane in incercarea de a stopa afluxul de imigranti in SUA, spre marea neliniste a Mexicului. Legea adoptata de Senatul american propune o eventuala legalizare a circa 11,5 milioane de imigranti aflati clandestin in prezent pe teritoriul SUA si crearea unui program pentru muncitorii straini invitati.
Dar, textul este blocat din cauza opozitiei din partea Camerei Reprezentantilor, care a adoptat in luna decembrie 2005 o legislatie care declara ca intrarea ilegala in SUA este un act de tradare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.