Israelul va continua negocierile cu Autoritatea Palestiniana pentru realizarea procesului de pace in Orientul Mijlociu. Daca acest lucru nu va fi, insa, posibil, statul evreu isi va rezerva dreptul de a actiona asa cum crede de cuviinta, pentru a pune capat acestui conflict. Declaratia ii apartine premierului israelian, Ehud Olmert si a fost facuta in cursul intalnirii avute cu presedintele egiptean, Hosni Mubarak, in statiunea Sharm el-Sheikh, de la Marea Rosie.

Premierul israelian a precizat ca negocierile cu palestinienii pe baza planului de pace international intitulat Foaia de parcurs sunt prioritare pentru Guvernul sau. "Prima prioritate este o reprezinta negocierea pe baza Foii de parcurs si a principiilorstabilite de Cvartet ".

Acest plan de pace a fost elaborat de Cvartetul compus din Statele Unite, Rusia, ONU si Uniunea Europeana. Premierul israelian, Ehud Olmert a declarat ca "Israelul isi va indeplini obligatiile care ii revin prin Foaia de parcurs si va angaja un canal de comunicare cu presedintele ales al Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Intentia mea este de a epuiza toate posibilitatile pe care le ofera acest canala de comunicare. Doresc sa il intalnesc pe presedintele Abbas pentru a incuraja acest proces. Sunt sigur ca prin cooperare vom ajunge la pace, oricare vor fi dificultatile intampinate in cale".

Planul de pace elaborat de Cvartet cere Guvernului dominat de miscarea radicala Hamas sa recunoasca Statul evreu si acordurile de pace israeliano-palestiniene si sa dezarmeze factiunile inarmate din Teritoriile palestiniene. Foaia de parcurs impune, totodata, ca Israelul sa renunte la activitatile sale de colonizare din Cisiordania. Olmert a folosit acest prilej al primei sale vizite in Egipt ca Prim-ministru pentru a cere scuze pentru moartea a doi politisti egipteni, impuscati saptamana trecuta de soldati israelieni la frontiera.

Reprezentantii celor doua tari au convenit sa initieze o ancheta comuna a acestui incident pentru a evita repetarea lui. Investigatorii vor cauta sa afle daca politistii egipteni au trecut intr-adevar frontiera, patrunzand in teritoriul israelian, asa cum afirma militarii evrei. In cadrul reuniunii pe care a avut-o la Sharm el-Sheikh cu premierul israelian, Ehud Omert, presedintele egiptean, Hosni Mubarak a declarat ca "principala sarcina este aceea de a aduce partidele politice la masa negocierilor", subliinind faptul ca "trebuie sa se ajunga la o solutie pacifista, prin negocieri intre palestinieni si israelieni".

Daca o astfel de pace este incheiata, "nu cred ca tarile arabe se vor opune unei recunoasteri a Israelului. "Conditia" este ca cele doua partide (Kadima, condusa de Ehud Olmert si gruparea radicala Hamas) sa ajunga la o solutie negociata", a mai declarat Hosni Mubarak. Un inalt responsabil al presedintiei Consiliului israelian a declarat ca aceasta intalnire dintre Ehud Olmert si Hosni Mubarak a avut ca scop "crearea unui consens intre fortele de moderatie din Orientul Mijlociu, acelea care cauta stabilitatea si prosperitatea in regiune". "Acest consens exista", a declarat un diplomat israelian. "Interesul nostru este sa ii vedem pe israelieni si pe palestinieni reveniti la masa negocierilor. Aceasta intalnire este un pas in aceasta directie", a afirmat un inalt responsabil egiptean, aflat sub anonimat.

Evacuare dintr-o lovitura
Instalat la putere, Ehud Olmert a lansat o ofensiva in strainatate, obiectivul principal fiind acela de a convinge comunitatea internationala sa nu dea un veto absolut in ceea ce priveste planul sau de retragere din Cisiordania, retragere care ar permite Israelului sa isi fixeze singur frontierele orientale. Dupa ce s-a intalnit la Washington cu presedintele american, George W. Bush, Ehud Olmert va continua campania de promovare a planului sau la Londra, Paris si Iordania.

Premierul israelian doreste sa dovedeasca determinarea pe care o are de a merge inainte, asa cum a facut-o si Ariel Sharon, procedand la o retragere din Fasia Gaza, fara a negocia cu palestinienii. Misiunea lui Olmert se dovedeste a fi una delicata. Conform planului lui Olmert, Israelul ar trebui sa isi anexeze marile blocuri de colonii din Cisiordania, precum si cele din Valea Iordanului. Acest lucru nu va insemna mai mult decat o evacuare totala, asa cum a fost si cea din Fasia Gaza. Fostul ministru al Afacerilor Externe, Sylvan Shalom a declarat ca Israelul risca "sa faca concesii teritoriale", fara a fi asigurat ca va obtine o compensatie diplomtica. El a adaugat ca "lumea nu va accepta ca Israelul sa isi fixeze intr-un mod unilateral frontierele in Cisiordania".

Constient de dificultati, Olmert a renuntat sa ii dea un ultimatum presedintelui Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, asa cum a facut atunci cand premierul israelian a afirmat ca "Israelul va incepe sa isi ia singur destinul in maini". In cadrul intrevederii avute cu Mubarak, Olmert a declarat ca "prefer sa nu fac public un calendar" (al retragerii) si a subliniat ca "evacuarea din Cisiordania se va face dintr-o lovitura si nu in mai multe etape".

Factiunile palestiniene nu au ajuns la un compromis
In Fasia Gaza continua violentele. Sase persoane au fost ucise, iar alte noua ranite, in confruntarile interpalestiniene desfasurate in Fasia Gaza. Noile violente intervin in ajunul expirarii unui ultimatum dat de presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, (ANP) Mahmoud Abbas, diferitelor miscari pentru a ajunge la o platforma comuna care sa permita finalizarea crizei politice si financiare. Aceste confruntari se inscriu in cadrul mai larg al rivalitatii dintre organizatia Fatah, subordonata lui Mahmoud Abbas, si miscarea Hamas, aflata acum la putere.

Presedintele palestinian a inaintat un plan prin care cere stoparea atacurilor asupra Israelului, formarea unui Guvern de uniune nationala si crearea unui Stat palestinian independent pe teritoriile ocupate de Israel in 1967. Pana in prezent, Hamas a refuzat sa recunoasca Statul evreu si rezultatele negocierilor israeliano-palestiniene.

Pe de alta parte, functionarii palestinieni, care nu au mai fost platiti din luna martie, au inceput sa isi primeasca din nou salariile. Acestia au retras de la bancomatul Bancii Palestinei suma de 1.500 de sekeli, echivalentul a 330 de dolari, reprezentand salariul pe o luna. Banca Palestinei a acceptat sa elibereze fondurile pentru salariile functionarilor, in pofida restrictiilor impuse de Occident si Israel, care au amenintat cu sanctiuni impotriva insititutiilor care vor colabora cu Hamas.

Cei 160 de mii de functionari palestinieni nu au mai fost platiti timp de trei luni, in urma sistarii ajutorului financiar international. Israelul, Statele Unite si Uniunea Europeana au blocat acest ajutor dupa victoria obtinuta de Hamas, considerata organizatie terorista, in alegerile legislative din ianuarie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.