Ministrul american al apararii Donald Rumsfeld Vizita lui Donald Rumsfeld, prima vizita in Vietnam a unui ministru american al apararii in ultimii sase ani, semnaleaza o cooperare militara crescanda, in ultima vreme, intre cei doi fosti inamici.

Rumsfeld le-a declarat jurnalistilor ca Statele Unite nu urmaresc sa obtina facilitati militare in Vietnam. Dupa cum spune corespondentul BBC la Hanoi, se pare insa ca Vietnamul este extrem de ingriojorat de ambitiile regionale ale Chinei si doreste sa isi dezvolte relatiile cu Statele Unite.

Potrivit corespondentului BBC, este prea devreme pentru a vorbi de aparitia unei aliante militare intre Vietnam si Statele Unite, dar ambele parti fac pasi in directia unei cooperari in chestiunile de securitate. Au avut recent o conferinta comuna asupra medicinei militare, Vietnamul a semnat un acord privind un program american de instructie militara, iar nave militare americane au vizitat porturi vietnameze.

Militarii americani ar dori acces la baze in regiune si Vietnamul detine o pozitie strategica in Marea Chinei de Sud, dar Rumsfeld a respins sugestiile ca ar putea discuta, in cursul vizitei sale, utilizarea unor baze militare. Chestiunea este delicata pentru Vietnam, care trebuie sa gaseasca un echilibru intre legaturile cu Statele Unite si relatiile cu China. Chiar daca impartaseste cu uriasul vecin din nord ideologia comunista, Vietnamul este foarte ingrijorat de ambitiile regionale ale Beijingului. Este o chestiune, spune corespondentul BBC, asupra careia Hanoiul si Washingtonul par sa fie de acord, macar in particular.

Deocamdata, discutiile abordeaza cooperarea in lupta contra
terorismului si disponibilitatea Vietnamului de a oferi Natiunilor Unite trupe de mentinere a pacii - parte a eforturilor Vietnamului de a obtine un loc in Consiliul de Securitate ONU, in 2008.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.