Liderul Partidului Civic Democrat, Mirek Topolanek, va fi probabil insarcinat cu tentativa de formare a unui nou guvern

In alegerile parlamentare desfasurate vineri si sambata in Cehia, Partidul Civic Democrat de opozitie (centru-dreapta) se situeaza pe primul loc cu 35,3 la suta din voturi, urmat de Partidul Social Democrat al premierului Jiri Paroubek, cu 32,3 la suta.

Vor mai fi prezente in Camera Inferioara a Parlamentului Partidul Comunist, cu 12,8 la suta, Partidul Crestin Democrat, cu 7,2 la suta si, in premiera, Partidul Verzilor, cu 6,3 la suta.

Este clar insa ca formarea unui cabinet de coalitie va fi cea mai dificila din istoria de 13 ani a Republicii Cehe.

Posibile combinatii la guvernare

Rezultatele alegerilor parlamentare din Cehia
Partidul Civic Democratic 35,38% - 81 mandate
Partidul Social Democrat 32,32% - 74 mandate
Partidul Comunist 12,81% - 26 mandate
Partidul Crestin Democrat 7,22% - 13 mandate
Partidul Verzilor 6,29% - 6 mandate
Total mandate 200
Participare la vot 64,4%

Presedintele Republicii, Vaclav Klaus, a anuntat ca va incepe consultari in vederea
formarii unui guvern cu Partidul Civic Democratic (ODS), al carui fondator a fost si pe care l-a condus la victorie in alegeri parlamentare in 1992 si 1996. El a refuzat insa sa faca orice speculatie in legatura cu structura viitorului cabinet.

Se anticipeaza ca liderul ODS, Mirek Topolanek, va incerca formarea unui guvern de coalitie cu Crestin-Democratii, care au fost pana acum in coalitie cu partidul premierului Paroubek, precum si cu Ecologistii, care intra acum prima oara in parlament. Dar o asemenea combinatie ar aduna 100 de deputati, exact cat au impreuna Partidul Social Democrat si Partidul Comunist.

Nu este exclusa situatia in care nu se poate forma un guvern stabil si atunci s-ar putea recurge la solutia repetarii alegerilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.