Liderul suprem al Iranului, Aiatolahul Ali Hamenei, a avertizat Statele Unite ca Iranul ar putea perturba livrarile de energie in regiune daca face "un pas gresit".

"Daca faceti un pas gresit in privinta Iranului, fluxurile de energie din regiune vor fi serios periclitate", a declarat Aiatolahul la televiziunea iraniana. Ali Hamenei a spus ca Iranul nu va renunta la dreptul sau de a produce combustibil nuclear, asa cum cer Statele Unite.

Sambata, coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, Javier Solana, anuntase ca se va duce in Iran in urmatoarele cateva zile, cu propuneri urmarind sa rezolve disputa privind programul nuclear al Teheranului.

Initiativa Uniunii Europene

Ministrul iranian de externe Manouchehr Mottaki, a declarat ca este posibil un progres, daca toate partile vor arata bunavointa.

Potrivit corespondentului BBC, propunerile venite din partea Europei, Americii, Rusiei si Chinei, contin un pachet care combina stimulentele si amenintarile. Stimulentele ar incuraja Teheranul sa renunte la programul de imbogatire a uraniului, amenintarile se refera la posibile masuri punitive in caz contrar.

Ministrul iranian de externe Manouchehr Mottaki

Ministrul de externe al Iranului a declarat ca va studia propunerile si se va pronunta dupa aceea. El si-a exprimat speranta ca va exista intelegere de toate partile, spunand ca daca exista bunavointa, s-ar putea realiza un progres.

Mottaki a vorbit si despre posibilitatea unor negocieri cu toti membrii consiliului de guvernatori ai Agentiei Internationale pentru Energia Atomica.

Dar ministrul iranian a exclus fixarea oricaror preconditii pentru tratative, ceea ce ar putea reprezenta o problema, fiindca occidentul insista ca Teheranul sa suspende mai intii programul de imbogatire a uraniului, asa cum a acerut Consiliul de Securitate ONU.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.