Rusia a inceput sa construiasca facilitati militare, in porturile Tartus si Latakia din Siria, pentru a muta flota militara din Marea Neagra.
Divergentele dintre Kiev si Moscova in privinta flotei militare ruse, care se afla la Sevastopol, in peninsula Crimea, au pus Rusia in situatia de a cauta o locatie noua pentru navele sale. In ajutorul lui Putin a sarit tocmai dictatorul sirian Bashar al Assad, liderul unei tari investigate de Natiunile Unite, pentru implicarea in uciderea fostului premier libanez Rafik Hariri.

Este pentru prima data dupa caderea URSS cind Rusia isi stabileste o baza militara in afara granitelor spatiului CSI. Din punct de vedere strategic, miscarea va avea doua urmari semnificative pentru raportul de putere din zona. Pe de o parte Rusia se insinueaza ca actor politico-militar important in Mediterana, pe de alta parte, trupele sale se apropie de unul dintre cele mai importante focare de conflict de pe glob: Orientul Mijlociu. Rusia urmareste ca in cel mai scurt timp sa formeze un escadron in fruntea caruia sa se afle crucisatorul de ultima generatie Moskva, care sa opereze permanent in Marea Mediterana, informeaza cotidianul "Kommersant".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.