Vladimir Ustinov, demis din functia de Procuror General al Rusiei

Camera superioara a Parlamentului Rusiei, Consiliul Federatiei, a votat demiterea Procurorului General, Vladimir Ustinov.

Considerat foarte loial Kremlinului, Vladimir Ustinov a fost totusi inlaturat din functie in urma unui vot unanim, cu doar doua abtineri.

Dupa cum relateaza corespondnetul BBC la Moscova, cu numai cateva zile in urma, Vladimir Ustinov se declara ferm hotarat sa combata coruptia si crima organizata.

Dar vineri si-a pierdut locul de munca. Consiliul Federatiei, camera superioara a Parlamentului rus, l-a demis la cererea presedintelui Putin.

Si, cu toate ca se spune ca in spatele acestei decizii se afla motive de ordin medical, iar Kremlinul i-a multumit oficial dlui Ustinov pentru faptul ca a muncit din greu in ultimii sase ani, la Moscova senzatia e ca Procurorul General a fost dat afara pentru ca nu a reusit sa rezolve exact problema coruptiei a a crimei organizate.

Pe alta parte, din randul vocilor critice la adresa lui Vladimir Ustinov se auzise in trecut acuzatia ca i-a persecutat si i-a trimis in judecata pe adversarii Kremlinului.

Fostul Procuror General al Rusiei va ramane poate cel mai bine in memoria opiniei publice - mai relateaza corespondentul BBC - drept omul care a condus ofensiva juridica impotriva marelui concern petrolier Yukos si si a fostului sau proprietar si critic al presedintelui Putin, Mihail Hodorkovski.

Rezultatul acestei ofensive a fost intrarea celei mai mari parti a imperiului Yukos sub controlul statului si o condamnare la opt ani inchisoare, pentru frauda si evaziune fiscala, in procesul intentat lui Mihail Hodorkovski.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.