Ministrii de Externe din China, Rusia, Statele Unite, Franta, Marea Britanie si Germania s-au intalnit ieri la Viena pentru a discuta aspecte legate de criza nucleara iraniana. Reuniunea a venit la o zi dupa declaratiile presedintelui, George W. Bush, care a precizat ca Washingtonul va intreprinde toate eforturile necesare pentru ca aceasta criza sa fie rezolvata pe cale diplomatica.

Liderul de la Casa Alba a adaugat ca Statele Unite se vor asigura ca puterea de la Teheran nu se va dota cu arma nucleara. Cu ocazia unei intrevederi la Casa Alba cu omologul sau rwandez, Paul Kagame, Bush a declarat ca este important ca Statele Unite sa joace un prim rol in solutionarea dosarului nuclear iranian.

Presedintele american a explicat si conditiile participarii la negocierile cu Teheranul. "Mesajul nostru catre iranieni este urmatorul: in primul rand, sa nu aveti arma nucleara. In al doilea rand, trebuie sa suspendati intr-o maniera verificabila toate programele de conversie si de imbogatire a uraniului si atunci ne vom alatura la masa negocierilor", a precizat liderul de la Washington. Intalnirea de la Viena, a fost prezidata de ministrul de Externe al Marii Britanii, Margaret Beckett.

Ce i se ofera Iranului?
Membrii permanenti ai Consiliului de Securitate au analizat alternativele propuse de negociatorii europeni Iranului. Intre altele, ar urma ca Teheranului sa i se garanteze accesul la tehnologia necesara unui program nuclear civil. Insa propunerile includ si o amenintare cu sanctiuni internationale, in cazul in care presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad refuza sa ia in considerare solicitarile ONU. Rusia si China nu par, insa, foarte convinse ca aceasta amenintare va functiona.
Este drept ca s-au facut unele progrese in aceasta privinta, dar ca se vor mai purta si alte runde de negocieri ca sa se ajunga la un punct de vedere comun.

Statele Unite: schimbare de atitudine
Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a repetat insa ca presedintele Bush nu renunta inca la nici una dintre optiuni. Cu alte cuvinte, o interventie militara in Iran nu e exclusa. Potrivit lui Rice, insa, presedintele e hotarat sa rezolve disputa pe cai diplomatice si e convins ca acest lucru e posibil.

Purtatorul de cuvant al comisiei pentru politica externa din Parlamentul Iranului, Kazem Jalali, a spus ca dorinta Statelor Unite de a negocia o solutie este "pozitiva". Demnitarul iranian a adaugat, totusi, ca tara sa nu va renunta la dreptul de a avea un program nuclear. Pana acum, Iranul a refuzat toate posibilitatile ca acesta sa isi suspende programele de imbunatatire a uraniului si asta deoarece Teheranul considera ca acesta este un drept al lor. Daca negocierile directe Washingon-Teheran vor avea loc, ar fi primul astfel de demers de dupa revolutia islamica din Iran, din 1979. Washington-ul a refuzat sa trateze pana acum direct cu Teheranul si asta deoarece acesta era considerat de catre administratia americana ca fiind un stat al "axei raului".

Comunitatea internationala a salutat gestul SUA
Propunerea adiministratiei de la Washington de a discuta direct cu Teheranul a fost salutata de comunitatea internationala. Parisul a felicitat "disponibilitatea" Statelor Unite, Berlinul a vorbit despre "fereastra deschisa" dialogului, Italia a salutat "dezvoltarile pozitive" privind criza iraniana, iar Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa, Javier Solana si-a manifestat "speranta" unei noi relatii cu Teheranul. El a salutat, de asemenea, intentia Washingtonului de a se alatura discutiilor pe tema programului nuclear al Iranului.

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov s-a declarat optimist , declarand ca "simtim un climat pozitiv pentru a ajunge la o solutie". Kuweit-ul a cerut Iranului sa raspunda pozitiv ofertei americane. China si-a adus si ea sprijinul privind propunerea americana. Ministrul chinez al Afacerilor Externe Li Zhaoxin si secretarul de Stat american, Condoleeza Rice au discutat la telefon despre dosarul nuclear iranian.

"Discutia s-a purtat esential in jurul posibilitatii de rezolvare a problemei nucleare iraniene pe cale diplomatica", a declarat agentia de presa China Noua. China nu a reactionat inca public la informatia potrivit careia s-ar putea pronunta in favoarea adoptarii de sanctiuni impotriva Teheranului. Rusia si China sunt pregatite sa revina in fata Consiliului de Securitate al ONU si sa adopte sanctiuni, a afirmat miercuri un responsabil american, sub rezerva anonimatului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.