Regele Abdallah al Arabiei Saudite si presedintele egiptean Hosni Mubarak au cerut miercuri miscarii islamiste Hamas, care conduce Guvernul palestinian, sa recunoasca initiativa de pace adoptata de Liga Araba in 2002.

Cei doi sefi de stat au subliniat, totodata, necesitatea opririi violentelor interpalestiniene care opun simpatizanti ai Al Fatah, partidul presedintelui palestinian Mahmoud Abbas (moderat) celor care sustin Hamas. "Egiptul si Arabia Saudita lanseaza Hamas apelul de a recunoaste initiativa araba de la Beirut’’, a declarat intr-o conferinta de presa purtatorul de cuvant al presedintiei egiptene Soleiman Awad, la incheierea reuniunii de la Sharm El-Sheikh dintre regele Abdallah si presedintele Mubarak.

Initiativa de pace araba prevede normalizarea relatiilor tarilor arabe cu Israelul, in schimbul retragerii israeliene totale din teritoriile arabe ocupate in ‘’razboiul de sase zile’’ din 1967 si crearea unui stat palestinian independent. Hamas, care a castigat detasat alegerile legislative din ianuarie a.c. continua sa refuze sa recunoasca statul evreu.

Pe de alta parte, cei doi sefi de stat le-au cerut liderilor diverselor factiuni palestiniene sa tina cont de ‘’interesele supreme ale poporului palestinian si de dorinta acestuia de creare a unui stat independent’’, a continuat Soleiman Awad. Purtatorul de cuvant al presedintiei egiptene a explicat ca nu are cunostinta de o ‘’initiativa internationala’’ de pace in Orientul Mijlociu. Conform ziarului Al-Hayat, aceasta prevede crearea unei troici reunind Sudanul, Arabia Saudita si pe secretarul general al Ligii Arabe Amr Moussa, pentru a adoptarea unui acord interpalestinian si stabilirea unei pozitii unite care sa ii permita Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP/)sa negocieze cu Israelul.

Vizita suveranului saudit in Egipt precede intalnirea pe care presedintele egiptean o va avea la 4 iunie, tot la Sharm El-Sheikh, cu premierul israelian Ehud Olmert. Arabia Saudita si Egiptul sunt doua tari puternic implicate in procesul de pace din Orientul Mijlociu. Egiptul este prima tara araba care a incheiat un acord de pace cu Israelul, in 1979 fiind urmata de Iordania, in 1994, iar Arabia Saudita este unul din initiatorii propunerii de pace arabe.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.