Un numar „scandalos“ de mare de bancnote de 500 de euro circula pe piata spaniola si nu poate fi explicat decit prin economia subterana. Finantele au declansat o ancheta.

Peste un sfert din bancnotele de 500 de euro emise de Banca Centrala Europeana se afla in Spania, arata cifrele Ministerului spaniol al Economiei si Finantelor. Cifrele sint enorme: in Spania circula 101 milioane de astfel de bancnote, cu 32% mai mult decit anul trecut si de sapte ori mai mult decit in 2002, anul lansarii euro.

Suma totalizata de bancnotele mov reprezinta 62,65% din valoarea tuturor bancnotelor care cir-cula pe piata spaniola. Aceste date sint cu atit mai surprinzatoare cu cit majoritatea spaniolilor nici nu au vazut vreodata astfel de bancnote, cunoscute si sub numele de "Bin Laden", deoarece toata lumea stie ca exista, dar nimeni nu stie unde sint. Mai mult, majoritatea magazinelor nici nu accepta astfel de bancnote. Cu toate acestea, numarul bancnotelor de 500 de euro depaseste numarul celor de 50 de euro, in Spania.

20% economie subterana

Explicatia pentru numarul mare de bancnote de 500 de euro din Spania este faptul ca acest tip de bilete este utilizat in schimburile din economia subterana, in cadrul carora se fac plati mari in bani lichizi. Expertii evalueaza economia subterana din Spania la 20% din PIB-ul tarii, arata cotidianul spaniol "El Pais". Unul dintre principalele sectoare atinse de acest fenomen este cel imobiliar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.