Administratia presedintelui american George W. Bush, care incearca sa obtina sprijinul Rusiei pentru o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Iran, a acceptat o formulare care exclude amenintarea imediata cu folosirea fortei miliare, au declarat oficiali americani si europeni citati in editia de ieri a cotidianului The New York Times.

Potrivit acestor surse, acordul american a sporit sansele ca Rusia sa accepte la randul ei rezolutia. Aceasta ar urma sa ceara Iranului sa-si suspende activitatile nucleare pe care Occidentul le considera ca facand parte dintr-un program clandestin de inarmare dar despre care Teheranul sustine ca sunt pasnice. Este vorba in primul rand de procesul de imbogatire a uraniului.

In context, se reaminteste ca George W. Bush le-a telefonat marti presedintilor Rusiei, Vladimir Putin, Frantei, Jacques Chirac, precum si cancelarului federal al Germaniei, Angela Merkel, pentru a le cere sa fie in favoarea unei rezolutii care sa ceara Iranului sa-si suspende activitatile de imbogatire a uraniului, in caz contrar putand fi luate masuri punitive impotriva lui. Ieri, secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, a pleacat spre Viena pentru noi negocieri pe aceasta tema cu reprezentantii celorlalti membri permanenti ai Consiliului de Securitate - Rusia, China, Marea Britanie si Franta, plus Germania, membra a asa-zisului grup UE3, care a initiat negocierile cu Teheranul.

Miza discutiilor o reprezinta, intre altele, un pachet de stimulente in planul energiei nucleare, al activitatilor economice in general si al securitatii, care sa-i fie oferit Iranului daca acesta accepta sa coopereze si sa renunte la activitatile nucleare sensibile.

Administratia George W. Bush a exprimat unele rezerve fata de o parte din elementele acestui pachet de propuneri. Rusia, care se teme de o repetare a evenimentelor care au dus la declansarea interventiei din Irak din 2003, se opune invocarii capitolului VII al Cartei ONU, ce ameninta cu sanctiuni impotriva statelor membre daca acestea nu-i respecta deciziile.

Rusii sunt preocupati de faptul ca SUA ar putea interpreta invocarea sa ca justificare pentru o actiune unilaterala, cum ar fi impunerea de sanctiuni economice sau recurgerea la forta militara. Pentru a linisti aceste temeri, SUA au acceptat sa invoce doar articolul 41 al capitolului VII, care nu face referire la posibilitatea folosirii fortei.

Potrivit unor diplomati europeni, nu este sigur daca, la reuniunea prevazuta sa aiba loc astazi la Viena, Rusia se va angaja sa voteze pentru o rezolutie a Consiliului de Securitate cu privire la Iran sau va semnala ca se va abtine de la vot. Sursele citate au mentionat insa ca Moscova nu doreste sa para ca se izoleaza de SUA si Europa in aceasta problema, iar in plus presedintele Putin ar dori ca problema unei rezolutii a ONU privind dosarul nuclear iranian sa fie reglementata rapid, pentru a nu influenta negativ reuniunile Grupului celor 8 state industrializate de la Moscova, din iunie, si Sankt Petersburg, in iulie.

Rusia detine in prezent presedintia G-8, in virtutea principiului rotatiei, si spera in succesul summitului de la Sankt-Petersburg, cand va avea prilejul sa stea de vorba cu presedintele american George W. Bush si alti lideri politici de prim-plan ai lumii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.