Pentru a doua noapte consecutiv, in suburbiile capitalei franceze s-au inregistrat incidente violente. Patru politisti au fost raniti usor in timpul confruntarilor cu un grup de tineri, care atacase cu pietre sediul unui comisariat, 10 masini au fost distruse si cinci manifestanti au fost arestati in Montfermeil si Clichy-sous-Bois.

Autoritatile de la Paris au mobilizat zeci de politisti in regiunile de la periferia capitalei franceze. Fortele de ordine au fost atacate cu cocktail-uri Molotov si cu diverse proiectile. O patrula de politie s-a salvat in ultimul moment dupa ce o sticla incendiara a fost aruncata in masina lor. Violentele au avut loc in aceleasi cartiere sarace, in care, toamna trecuta, a izbucnit revolta imigrantilor. Si tot ca anul trecut, protestatarii au incendiat mai multe masini.

Violentele au inceput luni noapte, cand aproximativ 100 de tineri mascati au atacat resedinta primarului din Montfermeil, un orasel de langa Paris. Tinerii erau furiosi ca primarul ordonase arestarea sefului unei bande de cartier, acuzat ca batuse un sofer de autobuz. In plus, primarul n-a renuntat la restrictiile impuse in Franta dupa revoltele de anul trecut, potrivit carora tinerii nu au voie sa iasa pe strada in grupuri mai mari de trei. Protestele au continuat si marti noapte si s-au extins si in localitatea vecina.

De teama ca situatia din toamna s-ar putea repeta, autoritatile au mobilizat sute de jandarmi in zona. Un elicopter a survolat in continuu suburbiile capitalei. Cu toate acestea, tinerii nu s-au potolit si au incendiat mai multe masini. Cinci protestatari au fost aresati. Toamna trecuta, violentele de strada au durat aproape o luna si au aruncat Franta intr-o criza interna de proportii. Autoritatile de la Paris s-au vazut nevoite sa negocieze cu reprezentantii tinerilor defavorizati si sa ia masuri impotriva intolerantei rasiale fata de imigrantii din suburbii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.