Trupele britanice si irakiene au fost tinta mai multor atacuri

Premierul Irakului, Nouri al Maliki, a declarat stare de urgenta la Basra vreme de o luna, in urma violentelor din oras.

Nouri al Maliki a afirmat ca nu va ezita sa foloseasca tactici dure pentru a pune capat violentelor din cel de-al doilea oras ca marime al tarii, Basra.

Aflat in vizita in regiune, liderul irakian a discutat cu oficialii locali despre pericolele care ameninta exportul de petrol precum si trupele britanice aflate la Basra.

Premierul Maliki a mers la Basra pentru a incerca sa aplaneze conflictul dintre diversele factiuni siite care controleaza orasul, considerat pana nu de mult un model de stabilitate.

Val de atacuri

Colonelul David Culen, seful marelui stat major al fortelor din coalitie din Basra, spune ca orasul a pierdut in competitia cu alte provincii apropiate.

"Sudul inseamna cu mult mai mult decat Basra. In trei dintre provincii e pace si stabilitate. Faptul insa ca ne-am raspndit fortele atat de mult a facut ca situatia din Basra sa fie mai dificil de controlat . Acum insa putem sa aducem noi resurse la Basra si sa dezvoltam relatia solida pe care o avem cu fortele de securitate locale", spune colonelul britanic.

Noul premier a promis ca va interveni cu o mana de fier la Basra

Relatiile dintre trupele britanice si populatia din zona erau foarte bune, insa lucrurile s-au schimbat dramatic in ultima vreme.

Doar in ultima luna au fost ucisi noua soldati britanici intr-un val de atacuri.

La inceput, armata britanica a pus accentul pe o strategie de a-i castiga pe siiti de partea sa, o strategie lipsita de violenta care a contrastat cu tacticile americane de la Bagdad si din partea sunita a Irakului.

Insa de pe atunci multi au spus ca pe viitor gruparile locale din Basra vor profita de aparenta lipsa de decizie a britanicilor.

Evenimentele au au aratat ca nici metodele americane si nici cele britanice nu ofera cheia perfecta a problemelor Irakului.

Securitatea- principala prioritate

Intre timp, lupta dintre factiunile siite din Basra, pentru controlul vastelor resurse de petrol si pentru putere politica, s-a intensificat.

Guvernatorul local apartine unei formatiuni mici, Partidul Virtutii, insa alte doua factiuni care au militii puternice, Consiliul Suprem pentru Revolutie Islamica si miscarea clericului Moqtada al-Sadr incearca sa se impuna.

Toate aceste partide apartin Aliantei siite care il sprijina pe premierul Maliki.

Vizita acestuia la Basra denonstreaza ca el incearca sa isi impuna autoritatea in zona cu un mesaj mult mai clar decat al predecesorului sau, Ibrahim al Jaafari, a caruit atitudine a permis ca unele factiuni din Basra sa vorbeasca acum de autonomie si chiar de blocarea exporturilor de petrol, daca nu li se accepta cererile.

Intr-un discurs, premierul Mailiki a spus ca securitatea este prima, a doua si a treia sa prioritate si ca va pune la punct un plan de combatere a violentei.

Este clar ca nici un guvern irakian nu va permite o miscare de secesiune la Basra, in conditiile in care prin acest port se transporta cea mai mare parte a petrolului irakian la export.

In ciuda atacurilor insurgentilor, pretul ridicat al petrolului pe piata internationala a permis Irakului sa obtina venituri importante in acest fel.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.