Trupele de mentinere a pacii patruleaza Osetia de sud Autoritatile din Georgia au acuzat Rusia de comiterea unei ilegalitati, prin trimiterea a unui nou contingent de mentinere a pacii, alcatuit din 500 de militari, in Osetia de sud.

Georgia spune ca militarii nu au viza pentru zona respectiva.

Chiar de la inceputul dezintegrarii Uniunii Sovietice, acum 15 ani, Osetia de sud a fost o sursa de divergente intre Moscova si Tbilisi - s-a autoproclamat independenta in 1991 si s-a separat de Georgia.

Osetia de sud s-a aratat foarte decisa sa devina parte a Rusiei dar autoritatile georgiene au refuzat sa accepte o pierdere teritoriala.

Gestul secesiunii a aprins scanteia unui conflict sangeros pana in vara anului 1992, cand s-a convenit trimiterea unei forte mixte de mentinere a pacii, alcatuite din militari rusi, georgieni si osetieni.

Acest trupe patruleaza de atunci republica separatista, dar acum situatia incepe sa fie din nou tensionata.

Relatii bilaterale tot mai reci

Rusia a trimis un nou contingent in locul celui vechi - 500 de militari a caror prezenta este calificata de autoritatile georgiene drept ilegala, fiindca nu au primit viza.

Iar acum cateva zile, o patrula de politie georgiana aproape ca s-a luat la bataie, intr-un sat din Osetia de sud, cu niste militari rusi.

La inceputul anului, parlamentul de la Tbilisi a cerut plecarea trupelor rusesti de mentinere a pacii din zona de conflict si inlocuirea lor cu forte internationale.

Moscova nu a dat nici un semn ca e de acord cu acest lucru.

Divergentele legate de Osetia de Sud reflecta o inrautatire generala a relatiilor dintre Moscova si Tbilisi de cand a venit la putere guvernul pro-occidental al presedintelui Mihail Saakashvili.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.