Numarul prizonierilor din centrul de detentie de la Guantanamo, care au intrat in greva foamei anul trecut, a crescut spectaculos la inceputul acestei saptamani, trecand brusc de la 3 la 75.
Anuntul a fost facut de armata americana, silita sa recunoasca cu acelasi prilej intarirea miscarii de revolta in randul detinutilor. 74 din noii grevisti consuma doar lichide, al 75-lea fiind alimentat fortat cu o sonda gastrica introdusa prin nas.

Semnalul acestei forme de protest extrem a fost dat inca din august 2005, cand trei detinuti au declansat, primii, greva foamei, fiind mentinuti in viata prin intubare. La inceput izolat si tinut sub control, fenomenul a luat amploare in aceasta saptamana. Din randul detinutilor, inchisi la Guantanamo de aproape patru ani si jumatate fara vreo perspectiva de eliberare, alti 75 li s-au alaturat, intr-un gest disperat de revolta. Ofiterii de la baza navala americana instalata in sud-estul Cubei sunt convinsi insa ca este vorba de o tactica vizand sensibilizarea comunitatii internationale si cauta legaturi intre actualul protest si confruntarile violente intre detinuti si gardieni, izbucnite la 18 mai si soldate cu sase raniti din randul primilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.