In capitala Bulgariei, Sofia, incepe astazi o reuniune a partidelor social-democrate europene, consacrata viitorului politic si economic al Balcanilor.

Printre altii, participa presedintele Serbiei si cel al Muntenegrului, tara care s-a pronuntat de curand prin referendum pentru independenta fata de Belgrad.

Aderarea la Uniunea Europeana este scopul majoritatii statelor din regiune.

Un scop asupra caruia sunt de acord mai toate grupurile etnice si formatiunile politice din Balcani.

Premierul din Muntenegru, Milo Djukanovic, are astazi primele discutii cu oficialii Uniunii Europene de cand tara sa a ales sa se desparta de Serbia.

E foarte posibil ca saptamana aceasta Muntenegrul sa-si proclame oficial independenta, ceea ce face cu atat mai importante intalnirile domnului Djukanovici cu Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, si cu Javier Solana - coordonatorul politicii externe a celor 25.

Cat se mai poate extinde Uniunea Europeana?

Olli Rehn le-a cerut deja liderilor din statele membre un mandat nou pentru a negocia cu Muntenegrul.

Pina acum discutiile s-au purtat cu Uniunea Serbia-Muntenegru, fiind inghetate din cauza esecului Belgradului de a-l prinde pe generalul Ratko Mladici, acuzat ca ar fi comis crime de razboi pe parcursul conflictelor din fosta Iugoslavie.

Javier Solana declara, in urma referendumului de acum o saptamana, ca va respecta vointa muntenegrenilor, dar aderarea lor la Uniunea Europeana e inca o perspectiva foarte indepartata.

Croatia si Macedonia au intentii asemanatoare, iar ministrii de externe din statele membre au lasat sa se inteleaga ca largirea ar putea incetini dupa cooptarea Bulgariei si a Romaniei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.