In capitala Afganistanului, Kabul, au avut loc actiuni violente de protest, care s-au extins in centrul orasului si au fost declansate de un accident de circulatie in care a fost implicat un convoi militar sub comanda americana. Conform corespondentilor BBC acestea sunt cele mai ample proteste anti-americane de la caderea regimului talibanilor.

Violentele au inceput in urma unui accident de masina produs la periferia capitalei afgane si s-au extins rapid pe strazile Kabulului.

Un convoi militar american a fost implicat intr-o coliziune soldata cu victime: un camion a pierdut controlul si a lovit mai bine de 10 vehicule omorand cel putin o persoana si ranind 6.

Imediat, in jurul vehiculului s-a strans o multime furioasa care a inceput sa arunce cu pietre.

Sute de protestatari au luat-o apoi spre centrul orasului, strigand lozinci impotriva americanilor. Demonstrantii au dat foc la masini si au incendiat puncte de control ale politiei.

Conform agentiei Reuters, in jur de doua mii de oameni s-ar fi strans in centrul capitalei afgane si cateva zeci dintre ei au reusit sa ajunga pana in fata ambasadei Statelor Unite unde au strigat "Moarte Americii" si au dat foc unui drapel american. Personalul ambasadei a fost evacuat.

Se relateaza ca ar fi murit in jur de 20 de persoane, dar cifrele nu au fost confirmate.

Conform agentiei Reuters, demonstratia a degenerat la un moment dat si s-au inregistrat jafuri din magazine.

Armata a fost trimisa sa restabileasca ordinea si - conform corespondentilor BBC - militarii erau inarmati puternic. Ciocnirile dintre protestatari si fortele de securitate au durat in jur de doua ore, timp in care s-au auzit focuri de arma.

Se relateaza ca ar fi murit in jur de 20 de persoane, dar cifrele nu au fost confirmate. Nu se stie nici cine a tras: trupele americane, sau cele afgane. Fortele coalitiei sustin ca au tras doar focuri de avertisment.

Ministrul de interne al Afganistanului a facut apel la calm si a anuntat ca a ordonat o ancheta pentru a afla "exact ce s-a intamplat".

Si presedintele Hamid Karzai a cerut oamenilor sa renunte la violente. Statele Unite au 23 de mii de militari in Afganistan, iar fortele de mentinere a pacii ale NATO circa noua mii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.